Categorieën: Nieuws

Kennismaken met nieuwe wethoudersploeg in live-televisieprogramma

In een live-televisieprogramma wordt komende vrijdag kennisgemaakt met de nieuwe wethoudersploeg in de gemeente Groningen. Het programma wordt gemaakt door Forum Groningen, Dagblad van het Noorden en OOG Tv. Presentator Wouter Holsappel is al druk bezig met de voorbereidingen.

Hoi Wouter! Wat gaat er gebeuren?
“Vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur zenden we een live-televisieprogramma uit vanaf de begane grond in Forum Groningen. In dat programma gaan we kennismaken met de acht wethouders. Morgen vindt de gemeenteraadsvergadering plaats waarbij het college-akkoord besproken gaat worden, en waarbij de nieuwe wethouders ook geïnstalleerd zullen worden. Vrijdag schuiven ze dan bij ons aan.”

Je presenteert het programma samen met Thereza Langeler van het Dagblad van het Noorden. Wat kunnen we verwachten?
“Het wisselt een beetje van persoon tot persoon. We hebben straks acht wethouders met daarbij een aantal personen die we niet of niet zo goed kennen. Manouska Molema (GroenLinks) bijvoorbeeld. Zij verruilt Overijssel voor Groningen. Wie is zij? Wat beweegt haar? Wat wil ze bereiken? Iemand als Eelco Eikenaar (SP) kennen we dan weer wel. Hij zat vanaf 2006 jarenlang in de gemeenteraad, is daarna onder andere gedeputeerde geweest, maar verdween in 2019 van de radar. Waar is hij de afgelopen jaren geweest? En bij Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) zijn we heel benieuwd hoe de portefeuille eiwittransitie vorm zal worden gegeven. En we zullen geen genoegen nemen met een antwoord als ‘dan zien we de komende jaren wel’.”

In de nieuwe wethoudersploeg ook een aantal bekende namen. Moeten zij zich al wel zorgen gaan maken voor komende vrijdag?
“Haha, nee. Het wordt geen kruisverhoor. Maar Inge Jongman (ChristenUnie), Philip Broeksma (GroenLinks) en Carine Bloemhoff (PvdA) kennen we inderdaad al wat beter. Bij hen is het interessant om terug te blikken op de afgelopen jaren, wat het ambt inhoudt. Wat betekent wethouder zijn nu eigenlijk? Waar moet je rekening mee houden? En kunnen de oudgedienden als mentor dienen voor de nieuwe wethouders? Maar ook wat persoonlijke vragen sluit ik niet uit. Het programma is echt bedoeld als een kennismaking.”

Indirect gaat het natuurlijk ook over vertrouwen. We weten dat het vertrouwen in politici tanende is. Komt dit ook aan de orde?
“Dat is wel de bedoeling. Je kunt er ook niet om heen, ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de opkomstcijfers bij de verkiezingen in maart. Een terechte vraag zal zijn hoe deze wethouders denken het vertrouwen omhoog te gaan krikken. En hoe ze denken te bereiken dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen het opkomstpercentage wel boven de zestig procent gaat komen.”

Nu kennen we jou en Thereza van de live-programma’s die rond de verkiezingen in maart werden uitgezonden. Zal het qua setting vergelijkbaar zijn?
“Het is inderdaad op dezelfde plek, op de begane grond. Maar het zal qua entourage wel minder groot zijn. Het wordt live uitgezonden op OOG Tv, via platform F bij Forum Groningen en via de kanalen van het Dagblad van het Noorden. En publiek is welkom. Mensen mogen aanschuiven op de publieke tribune. En als de wethouders niet direct na 17.00 uur verdwenen zijn, kunnen bezoekers wellicht ook één van de politici aanklampen om hem of haar wat vragen te stellen.”

Het live-programma op OOG Tv begint vrijdag om 16.00 uur en wordt in de avonduren en in het weekend herhaald.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nieuwe omleidingen vanwege bouw zuidelijke ringweg

De bouwers van de zuidelijke ringweg moeten volgende week helemaal flink aan de bak (meer…)

43 minuten geleden

Stroomstoring legt treinverkeer tussen Groningen en Assen plat

Het treinverkeer tussen Groningen Europapark en Assen ligt donderdagmiddag plat. (meer…)

2 uur geleden

Alleskunner Anne Jan Toonstra brengt debuutalbum uit ‘Rough Sleeper Rising Star’

Anne Jan Toonstra geeft op vrijdagavond 26 april een releaseshow in Theater De Oosterpoort. Het…

2 uur geleden

Speciale uitzending OOG Radio tijdens Koningsdag

OOG Radio verzorgt aanstaande zaterdag, Koningsdag, een speciale uitzending rond de activiteiten in de gemeente.…

3 uur geleden

Groningers kopen massaal fietshelm met korting, maar de pot is nu leeg

De actie voor de aanschaf van een fietshelm met korting in Groningen is afgelopen. Sinds…

4 uur geleden

Gewonde en kapotte auto door voorwerpen die uit woning vielen

Er is woensdagavond een gewonde gevallen op de hoek van de Kreupelstraat en de Grote…

4 uur geleden