Advertentie
Categories: Nieuws

Inwoners Thesinge lopen warm voor duurzaamheidsmarkt: “De stijgende gasprijs dwingt mensen ook”

De duurzaamheidsmarkt in Dorpshuis het Trefpunt in Thesinge is zaterdag druk bezocht. De markt maakte onderdeel uit van de Duurzame Huizendag.

“We kijken er met een positief gevoel op terug”, vertelt Annelies Hofstede van EcoThesinge. “Ook de aanwezige partijen waren erg enthousiast. We organiseerden dit voor de eerste keer, en dan ben je van tevoren wel een klein beetje zenuwachtig over wat je kunt verwachten, maar eigenlijk ging dat heel goed. De deelnemende partijen, in totaal tien standhouders, hadden zich verzameld in het dorpshuis. Zo was er een installatiebedrijf, een isolatiebedrijf, een energiebedrijf en een bedrijf dat gespecialiseerd is in groene daken.”

Thesinge in 2030 energieneutraal
Hofstede denkt dat het organiseren van een markt ook belangrijk is: “In Thesinge zijn we sowieso al een aantal jaren bezig om het dorp duurzaam te krijgen. We hebben onszelf in 2016 als doel gesteld om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarom is er de afgelopen jaren al veel gebeurd. Maar door de ontwikkelingen in de wereld zie je nu wel dat de interesse in het nemen van maatregelen groeit. Het duurder wordende gas voelt iedereen in de portemonnee. Dus je kunt gerust stellen dat het onderwerp hier nog meer leeft dan dat het al deed.”

Veel vragen
En dat betekent dat er zaterdag veel vragen werden gesteld. “Heel veel mensen kunnen eventuele maatregelen prima benoemen. Maar een heet hangijzer is de impact. Wat moet er gebeuren als je een warmtepomp wilt of zonnepanelen wilt laten installeren. Wat kun je in huis verwachten? En wat zijn de kosten? Waarbij dan toch wel gezegd wordt dat wat je ook gaat doen, isoleren de eerste stap is. En weet je wat leuk is? Mensen vergaren informatie, wat ze vervolgens verder vertellen aan hun buren en vrienden. De betrokkenheid is groot.”

“Werk aan de winkel”
Volgens Hofstede is er een kans dat er een vervolg komt. “De markt maakte onderdeel uit van de Duurzame Huizendag. Op verschillende plekken in de gemeente konden woningen bekeken worden, waaronder ook hier in Thesinge. Daarnaast was er ook een duurzaamheidsmarkt in de Oosterpoortbuurt. Ik denk dat als je alle interesse bij elkaar optelt dat er wel een vervolg komt, want we zullen met elkaar echt aan de slag moeten.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Waarschuwing voor dichte mist in provincie

Het KNMI waarschuwt in de nacht van dinsdag op woensdag voor dichte mist. Plaatselijk is…

7 uur ago

‘Woensdag bewolkt en regen, komende dagen zon maar ook buien’

Na een warme periode slaan we vanaf woensdag een andere weg in qua weer. De…

9 uur ago

Man gewond bij steekpartij in Aluminiumstraat

Bij een steekpartij in de Aluminiumstraat in de wijk Vinkhuizen is dinsdag aan het einde…

10 uur ago

Tien maanden cel geëist tegen man uit Zuidwolde die ernstig ongeval veroorzaakte in Stad

Tegen een man van 32 jaar uit Zuidwolde is dinsdag tien maanden celstraf en een…

10 uur ago

KEI-parade trekt door binnenstad: “Veel gezelligheid, veel vrolijkheid”

Met veel tam tam is dinsdagavond de KEI-parade door de binnenstad getrokken. Volgens verslaggeefster Anneloes…

10 uur ago

Ek Atletiek: Jorinde van Klinken vierde bij discuswerpen

Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek is dinsdagavond bij het EK Atletiek in München vierde…

11 uur ago
Advertentie