Categorieën: Nieuws

Inwoners Thesinge lopen warm voor duurzaamheidsmarkt: “De stijgende gasprijs dwingt mensen ook”

De duurzaamheidsmarkt in Dorpshuis het Trefpunt in Thesinge is zaterdag druk bezocht. De markt maakte onderdeel uit van de Duurzame Huizendag.

“We kijken er met een positief gevoel op terug”, vertelt Annelies Hofstede van EcoThesinge. “Ook de aanwezige partijen waren erg enthousiast. We organiseerden dit voor de eerste keer, en dan ben je van tevoren wel een klein beetje zenuwachtig over wat je kunt verwachten, maar eigenlijk ging dat heel goed. De deelnemende partijen, in totaal tien standhouders, hadden zich verzameld in het dorpshuis. Zo was er een installatiebedrijf, een isolatiebedrijf, een energiebedrijf en een bedrijf dat gespecialiseerd is in groene daken.”

Thesinge in 2030 energieneutraal
Hofstede denkt dat het organiseren van een markt ook belangrijk is: “In Thesinge zijn we sowieso al een aantal jaren bezig om het dorp duurzaam te krijgen. We hebben onszelf in 2016 als doel gesteld om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarom is er de afgelopen jaren al veel gebeurd. Maar door de ontwikkelingen in de wereld zie je nu wel dat de interesse in het nemen van maatregelen groeit. Het duurder wordende gas voelt iedereen in de portemonnee. Dus je kunt gerust stellen dat het onderwerp hier nog meer leeft dan dat het al deed.”

Veel vragen
En dat betekent dat er zaterdag veel vragen werden gesteld. “Heel veel mensen kunnen eventuele maatregelen prima benoemen. Maar een heet hangijzer is de impact. Wat moet er gebeuren als je een warmtepomp wilt of zonnepanelen wilt laten installeren. Wat kun je in huis verwachten? En wat zijn de kosten? Waarbij dan toch wel gezegd wordt dat wat je ook gaat doen, isoleren de eerste stap is. En weet je wat leuk is? Mensen vergaren informatie, wat ze vervolgens verder vertellen aan hun buren en vrienden. De betrokkenheid is groot.”

“Werk aan de winkel”
Volgens Hofstede is er een kans dat er een vervolg komt. “De markt maakte onderdeel uit van de Duurzame Huizendag. Op verschillende plekken in de gemeente konden woningen bekeken worden, waaronder ook hier in Thesinge. Daarnaast was er ook een duurzaamheidsmarkt in de Oosterpoortbuurt. Ik denk dat als je alle interesse bij elkaar optelt dat er wel een vervolg komt, want we zullen met elkaar echt aan de slag moeten.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

24 minuten geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

2 uur geleden

OM wil Stadjer (30) zeker twee jaar in het cachot voor drugshandel

Twee jaar cel en nog ééns een jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt,…

2 uur geleden

Plaatsing stolpersteine in Folkingestraat: ”De familie Bollegraaf is weer terug”

Donderdagmiddag zijn er dertien nieuwe Stolpersteine geplaatst in de Folkingestraat. Vier stenen liggen voor nummer…

2 uur geleden

Roze Zaterdag vreest ton tekort op begroting, gemeente wil garant staan

Stijgende kosten voor techniek, veiligheid, podia en artiesten en tegenvallende inkomsten uit sponsoring en fondsen.…

2 uur geleden

Cambuur Leeuwarden volgende horde voor FC Groningen in jacht op promotie

Cambuur Leeuwarden is zaterdagavond in de Euroborg de volgende horde voor FC Groningen op weg…

3 uur geleden