Advertentie
Categories: Nieuws

Groninger Gasberaad: “Het gaat een spannende tijd worden”

Het gaat op Europees niveau een spannende tijd worden. Dat zegt Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad in een reactie op de persconferentie van minister Rob Jetten (D66) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) maandagmiddag.

Jetten maakte bekend dat het kabinet heeft besloten om het eerste niveau van de gascrisis af te kondigen. Vijlbrief liet weten dat gaswinning in Groningen te gevaarlijk is, wel liet hij weten dat de winlocaties in het Groningenveld niet gesloten worden maar op de waakvlam blijven. In 2023 of in 2024 volgt een definitieve sluiting.

Europees proces
“Ik denk dat de waakvlam een verstandig besluit is”, reageert Wigboldus. “Als kabinet kun je ook niet anders. Je kunt wel zeggen dat je het veld nu definitief gaat sluiten, maar met de problemen die op ons bord liggen kun je dat nu als kabinet nu gewoon niet doen. Ook omdat er bij deze situatie waarin we verkeren een Europees proces in werking treed. Mochten er komende winter landen in problemen komen, dan moet je elkaar helpen. Dus ja, het gaat een spannende tijd worden.”

“Als de versterking sneller was uitgevoerd dan hadden we nu anders in de wedstrijd gestaan”
Vijlbrief herhaalde tijdens de persconferentie nog eens dat extra gaswinning in Groningen geen optie is. “Men stapt in het eigen net. Ik bedoel, als we nu sneller waren geweest met de versterking, dan had je nu op een hele andere manier in de wedstrijd gestaan. Altijd dat eeuwige getreuzel. Er wordt al heel lang gesproken over het belang van versterking. En wat is er nu precies gebeurd? Als je voortvarend aan de slag was gegaan, dan had je misschien kunnen zeggen, oké, we schroeven het een beetje op, omdat we weten dat de woningen en gebouwen in het gebied versterkt zijn.”

“Vijlbrief is volhardend”
De staatssecretaris herhaalde ook dat gaswinning in Groningen nu niet op een veilige manier kan gebeuren. “Dat is de harde realiteit. En Vijlbrief is daar volhardend in. Hij maakt geen beweging en blijft bij zijn woorden. De gaskraan openen gaat alleen gebeuren in de uiterste situatie, als beschermde ontvangers geen gas meer krijgen. Dan hebben we het over ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en ook over particuliere aansluitingen.”

“Industrie loskoppelen heeft grote impact op de maatschappij”
Mochten we komende winter te maken krijgen met een strenge winter waarbij de gasvoorraad onvoldoende is, dan zal als eerste de industrie losgekoppeld worden. “Dat klinkt heel makkelijk. Maar als dat gaat gebeuren dan heeft het grote impact op de maatschappij. Je moet het vergelijken met een ketting met kralen. Die ketting maak je kapot om één kraal eruit te halen. Maar daardoor zullen er meer kralen vallen. Kijk, leg je een staalfabriek stil, dan dupeer je ook de leveranciers en de bedrijven die halffabricaten leveren. Er zullen dan veel mensen op straat komen te staan. Het gaat een spannende tijd worden.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

‘Donderdag volop zon, komend weekend tropische temperaturen’

De zomer van dit jaar komt deze periode tot een climax. De komende dagen is…

9 uur ago

Klachten over niet werkende straatverlichting in Vinkhuizen

Buurtbewoners klagen op sociale media over niet werkende straatverlichting in de wijk Vinkhuizen. De problemen…

9 uur ago

Stadspartij: “We stevenen af op een afgrond, en ik erger mij aan de laconieke houding”

Raadslid Yaneth Menger van de Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich grote zorgen over de…

9 uur ago

Syrische vluchteling exposeert met eigen werk in galerie Forma Aktua

De ruimte waar ze haar schilderijen maakt is klein. Toch exposeert Loubna Arsalan deze weken…

11 uur ago

Man met kapmes aangehouden in Noorderplantsoen

Politieagenten hebben woensdagavond een man aangehouden in het Noorderplantsoen die met een kapmes rondliep. Dat…

13 uur ago

Agenten nemen e-step in beslag die op openbare weg wordt gebruikt

Agenten hebben woensdagmiddag een elektrische step in beslag genomen die gebruikt werd op de openbare…

15 uur ago
Advertentie