Groen licht voor mix zaterdag en zondag in top amateurvoetbal

sport
Foto: Andor Heij. VV Groningen - GVAV Rapiditas.

De ledenraad van de KNVB is zaterdag akkoord gegaan met de plannen van de voetbalbond om diverse veranderingen aan te brengen in het amateurvoetbal. De belangrijkste is wellicht het mixen van het zaterdag en zondagvoetbal in de hogere klassen vanaf het seizoen 2023-2024.

Dat gebeurt in de derde divisie, de hoofdklasse en de eerste klasse. In de hoofdklasse speelt Be Quick 1887. Door de clubs gemengd in te delen in de vier hoofdklassen hoeft Be Quick niet meer naar bijvoorbeeld Zuid Holland, maar spelen de Groningers hun wedstrijden vooral in het noordoosten. De hoofdklassen gaan volgend seizoen vierde divisie heten.

In de eerste klasse noord op zaterdag en zondag zijn volgend seizoen zes Groninger clubs actief. Vier op zaterdag, Gorecht, Oranje Nassau, PKC’83 en VV Groningen en twee op zondag, GRC Groningen en GVAV. Die zouden dus over twee seizoenen allemaal in één klasse tegen elkaar kunnen spelen. Dat is één van de doelen van de KNVB voor de zaterdag en zondagmix: Meer derby’s, meer publiek en minder kilometers maken.

De thuis spelende club bepaalt de wedstrijddag, behalve als het om een principiële zaterdagclub gaat. Dan wordt er altijd op zaterdag gespeeld. In Groningen is Oranje Nassau een principiële zaterdagclub.

Het aantal eerste klassen wordt wel terug gebracht van elf naar acht, het aantal tweede klassen van 22 naar zestien en het aantal derde klassen van 42 naar 32. Dat betekent een versterkte degradatie die over twee seizoenen uitgesmeerd gaat worden. In het seizoen 2024-2025 staat dan een nieuwe competitiestructuur.