Categorieën: Nieuws

Foutjes in camera’s kunnen helpen bij opsporen van kindermisbruik

Computerwetenschappers van de RUG hebben een nieuwe methode ontwikkeld om digitale media aan hun maker te koppelen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld kindermishandeling en kindermisbruik worden opgespoord.

De wetenschappers hebben, samen met collega’s van de universiteit van Léon (Spanje)  een systeem ontwikkeld dat de ruis van individuele camera’s kan analyseren. Deze informatie is te gebruiken om een video aan één specifieke camera te koppelen.

“Je kunt het vergelijken met het patroon van groeven op een afgevuurde kogel,” zegt één van de onderzoekers, assistent hoogleraar George Azzopardi aan de RUG. De methode kan in de praktijk worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de politie een camera vindt bij een verdachte van kindermisbruik. De politie kan de camera koppelen aan beelden die op informatiedragers zijn aangetroffen.

Nederland is een van de grootste distributeurs van digitale media met kindermisbruik. Om dit soort misbruik tegen te gaan zijn forensische technieken nodig waarmee het mogelijk is digitale beelden te analyseren en zo video’s of foto’s op te sporen waarin mogelijk kindermisbruik is te zien. Een andere bron van informatie is de ruis in afzonderlijke videoframes of foto’s.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

7 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden