FNV vermoedt dat Qbuzz stakingsbrekers heeft ingezet; Qbuzz zegt dat het lariekoek is

nieuws
Foto: TheRoy-t via Wikimedia Commons (3.0)

Volgens vakbond FNV heeft vervoersbedrijf Qbuzz woensdag stakingsbrekers ingezet om toch maar zoveel mogelijk bussen te laten rijden. De vakbond spreekt van een arrogante houding. Qbuzz ontkent de aantijging ten stelligste.

“Terwijl werknemers van het streekvervoer vanochtend gingen staken, stroomde het remiseterrein aan de Koningsweg vol met uitzendkrachten om het werk over te nemen”, vertelt Edwin Kuiper van FNV. “Dat riekt voor ons gevoel naar stakingsbrekers en daarmee gaat Qbuzz dan echt flink de fout in. Ze overtreden daarmee de wet.”

“Er werden ineens veel uitzendkrachten gesignaleerd”
Volgens Kuiper kregen de chauffeurs argwaan toen woensdagochtend een groot aantal uitzendkrachten het terrein op kwam lopen. “Natuurlijk wordt er wel meer met uitzendkrachten gewerkt, maar dit waren er én veel en velen waren niet bekend bij de chauffeurs. Daarnaast werden ook extra werknemers van andere vestigingen van Qbuzz gesignaleerd. Chauffeurs gaven ook aan dat ze door het uitzendbureau op het laatste moment werden ingezet. Sommige chauffeurs wisten zelfs niet eens welke route ze moesten rijden bij het verlaten van de vestiging.”

Qbuzz: “Wij zullen nooit het stakingsrecht treden”
De redactie van OOG TV heeft contact gezocht met de perswoordvoerder van Qbuzz. “Het verhaal klopt niet. Op de donderdag maken wij de planning bekend voor de daaropvolgende week. Deze stakingsactie is zondagavond aangekondigd. Wij hebben dan niet meer de mogelijkheid om extra mensen in te zetten. Men was namelijk al ingepland. Daarnaast is er het stakingsrecht. Dat zullen wij nooit treden. Dat nemen wij serieus. Als we het niet eens zijn met de staking dan hadden we de juridische weg bewandeld. Dat hebben we niet gedaan.”

FNV: “Arrogante houding”
Vakbondsman Kuiper hier over: “Ook wij hebben dit aan het management voorgelegd. Ten overstaan van alle stakende buschauffeurs werd dit eerst ontkend en was het heel toevallig. Vervolgens zegde de werkgever toe dat de stakers de roosters mochten inzien. Toen stakers dat wilden doen, werd dit plotseling door Qbuzz geweigerd. Een arrogante houding, die werkgevers ook al lieten zien tijdens de cao-onderhandelingen.”

Estafettestaking
De chauffeurs in het streekvervoer staken voor een betere cao die er onder meer voor moet zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt, ook voor jonge chauffeurs. Vanaf dinsdag 31 mei wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken in het land gestaakt. Woensdag werd onder andere in Groningen gestaakt.