En weer is het treinverkeer urenlang ontregeld: “Meppel heeft zich razendsnel ontwikkeld als Bermudadriehoek”

nieuws
Foto Andor Heij Station Meppel

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle hebben maandag flinke hinder ondervonden van de gevolgen van een wisselstoring. Op sociale media klinkt frustratie en irritatie nu reizigers de laatste tijd zo vaak geplaagd worden door storingen.

De problemen begonnen rond 15.00 uur. “Bij Meppel raakte een in de grond gelegen kabel beschadigd”, laat een woordvoerder van ProRail weten. “Door deze beschadiging is een wissel defect geraakt, en kon deze niet gebruikt worden. Om die reden hebben we het treinverkeer tussen Meppel en Zwolle en vice versa stilgelegd.” Rond 19.30 uur lukte het om de problemen op te lossen en om het treinverkeer weer op te starten.

“Een chauffeur heeft op eigen initiatief een bus gepakt”
Op het moment dat de treinen weer kunnen rijden hebben veel reizigers al urenlange vertraging opgelopen. Het is rond 17.30 uur als Jason een filmpje deelt met de redactie van OOG Tv. Het filmpje is gemaakt aan de Hanzelaan in Zwolle, de locatie waar de bussen stoppen. Te zien is hoe honderden mensen daar op een bus wachten. “Gelukkig rijdt er een snelbus”, schrijft hij. Sarcastisch, want een treinvervangende bus zou hij niet zien. “Ik heb uiteindelijk een streekbus van RRReis gepakt”, verduidelijkt hij later. “Deze streekbus was eigenlijk gecanceld, maar de chauffeur heeft op eigen initiatief een bus gepakt en heeft een groep reizigers direct naar Meppel gebracht. Hulde voor deze chauffeur.”

“Een hele volle trein”
In Meppel aangekomen gaat het van kwaad tot erger. “Daar stond een klein Sprintertje klaar. Er waren zoveel mensen dat dat eigenlijk niet paste. Met een hele volle trein zijn we uiteindelijk naar Groningen gereden. Uiteindelijk ben ik met negentig minuten vertraging in Groningen gearriveerd.”

“Met lede ogen ziet men de teloorgang aan”
Op sociale media zijn diverse mensen ondertussen duidelijk in hun bewoording. Elsbeth schrijft: “Zwolle-Meppel begint echt een problematische bottleneck te worden in het railverkeer. Wanneer wordt dit nu eens echt aangepakt?” Remco: “De trein is onbetrouwbaar geworden. Ik stond zojuist met veel reizigers, geen klagers, te wachten op vervangend vervoer in Meppel. Ook zij zien met lede ogen de teloorgang aan. Beste NS, gaat het tij nog keren en zo ja, wanneer?” Jeroen: “Het is weer eens zover. Het spoor tussen Zwolle en Meppel ligt er uit. Nu hopen dat de Lelylijn of Nedersaksenlijn klaar zijn voordat de Rolling Stones starten vanavond.”

“Dit eens maar nooit weer”
De kabelbreuk volgt op een periode van werkzaamheden aan het spoor, in de maand mei, waarbij er qua treinvervangend vervoer van alles mis ging. Daarbij moesten zelfs reizigers de nacht doorbrengen op station Meppel. De situatie leidde tot politieke vragen in de Groningse gemeenteraad. Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) was daarop duidelijk: “Dit eens, maar nooit weer.” Raadslid Benni Leemhuis (GroenLinks) laat maandag via sociale media zijn frustratie horen: “En weer is treinreizen in het Noorden geblokkeerd door een storing bij Meppel. Altijd maar weer.” Van een groot aantal politieke partijen in Groningen is bekend dat zij vinden dat er veel meer werk moet worden gemaakt van betere spoorverbindingen.

Bermuadriehoek
De situatie van maandag tussen Meppel en Zwolle maakt dat volgens Leemhuis maar weer eens pijnlijk duidelijk. Of zoals Harry Perton op Twitter schrijft: “Het spoor tussen Zwolle en Meppel heeft zich in een razendsnel tempo tot een Bermudadriehoek van het openbaar vervoer ontwikkeld.”

Deel dit artikel: