Donar naar halve finale play-offs

Donar staat in de halve finale van de BNXT play-offs. De Groningers leverden vrijdagavond een geweldige prestatie door de uitwedstrijd tegen Kangoeroes Basket Mechelen met 4 punten verschil te winnen: 85-89.

Donar begon weliswaar goed (5-11 halverwege het eerste kwart), maar zagen de Belgen toch dichterbij komen. Na 10 minuten spelen was het 20-21. Ook het begin van het tweede kwart was voor de Groningers, met een 22-27 tussenstand na 2 minuten. Maar daarna leverden de aanvallen te weinig punten op. Bij rust was de stand 47-41. In het derde kwart vergrootte Kangoeroes de voorsprong, en aan het eind van het kwart was de stand 72-63. Dat betekende dat Donar, dat thuis al met 2 punten verschil had verloren, voor een moeilijke opgave stond in het laatste kwart.

Donar begon dat kwart goed, met onder andere driepunters van Austin Luke en Amanze Egekeze, waardoor het 76-71 werd. Na vier minuten stond het echter toch weer 81-71. Maar waar de Belgen steeds vermoeider begonnen te worden, groeide bij Donar de wil om te winnen. De ploeg van coach Matthew Otten kwam langzaam dichterbij, en met ruim een minuut te spelen zorgde Leon Williams met 5 punten achter elkaar voor 85-87. Kort daarna moest hij het veld verlaten met een vijfde persoonlijke fout. Tien seconden voor het einde zorgde uitblinker Thomas Koenis met een lay-up voor 85-89. Na een time-out voor Mechelen nam de 36-jarige aanvoerder Domien Loubry, donderdag nog mede-topscorer met 20 punten, in de slotseconden een driepuntsschot, dat mis ging.

Topscorers bij Donar waren Thomas Koenis met 24 punten (+ 12 rebounds) en Leon Williams met 14 punten. Bij Kangoeroes was Levan Alston topscorer met 16 punten.

Donar staat in de halve finale tegenover Heroes Den Bosch, dat als landskampioen nu instroomt. De eerste wedstrijd is komende zondag om 15.00 uur in MartiniPlaza, de returnwedstrijd in Den Bosch is dinsdag. De andere halve finale gaat tussen ZZ Leiden, dat over twee wedstrijden won van Stella Artois Leuven, en de Belgische landskampioen Filou Oostende.