Donar naar finale BNXT play-offs

Donar staat in de finale van de BNXT play-offs. De Groninger basketballers versloegen dinsdagavond in een zenuwslopende wedstrijd Heroes Den Bosch. Het werd in Den Bosch 100-101.

De heenwedstrijd in MartiniPlaza afgelopen zondag was geëindigd in 68-68, dus de winnaar van de wedstrijd van dinsdag zou doorgaan naar de finale. Beide ploegen gingen er vol voor. Halverwege het eerste kwart nam de thuisploeg een voorsprong van 8 punten, maar aan het eind van het kwart was de stand alweer gelijk: 19-19. In het tweede kwart vielen er veel driepunters aan beide kanten. Donar-speler Marquis Addison zorgde kort voor het rustsignaal voor 47-46.

Ook de eerste 7 punten van Donar in het derde kwart kwamen van Addison. Hij zou in dit kwart in totaal 11 punten scoren. Deze prestatie werd echter overtroffen door die van zijn ploeggenoot Austin Luke. Hij schoot liefst vier driepunters raak en maakte in totaal 15 punten in het derde kwart. Omdat ook Heroes bleef scoren, was het na 30 minuten spelen 75-78.

In het laatste kwart waren de verschillen lange tijd klein, totdat Austin Luke na 87-87 twee driepunters achter elkaar raak schoot. Toen Thomas Koenis even later ook een driepunter scoorde, stond Donar op een ruime 89-96 voorsprong, met nog 3 minuten op de klok. Met nog anderhalve minuut te gaan zorgde Austin Luke voor 91-100. Dit verschil zou moeilijk te overbruggen moeten zijn voor Heroes, maar Donar leed daarna twee keer achter elkaar dom balverlies, waardoor de Bosschenaren konden terugkomen tot 95-100, en later 97-100, met nog 20 seconden tot het eind van de wedstrijd. Na een persoonlijke fout mocht Marquis Addison twee vrije worpen nemen, waarvan hij de tweede raakte. In de daaropvolgende aanval wist Heroes-speler Austin Price gelijk een driepunter te raken, maar daarna kon Donar de laatste paar seconden rustig uitspelen.

Topscorers bij Donar waren Austin Luke met 31 punten, Marquis Addison met 25 punten en Amanze Egekeze met 14 punten. Bij Heroes was Clay Mounce topscorer met 23 punten.

In de finale van de BNXT play-offs staat Donar tegenover ZZ Leiden, dat dinsdag verrassend met 78-88 won van Filou Oostende, nadat de Leidenaren in eigen huis al met 2 punten verschil hadden gewonnen van de kersverse Belgische landskampioen. Omdat Donar landskampioen Heroes versloeg, staat dus geen van beide landskampioenen in de finale.

De eerste finalewedstrijd is komende donderdag om 20.00 uur in MartiniPlaza. Zaterdagavond om 20.00 uur is de returnwedstrijd in Leiden. De winnaar van deze tweestrijd is de kampioen van de eerste cross-border-play-offs van de BNXT League.