Categorieën: Nieuws

Brandweer over grote brand Euvelgunne: “Strategie was volledig gericht op voorkomen uitbreiding”

De schade aan de panden aan de Emdenweg na de brand van zaterdag is groot: veel brokstukken, gesmolten onderdelen en hier en daar een rookpluim.

Zaterdagavond woedde daar een grote brand, waarbij een grote zwarte rookpluim tot in de verre omtrek te zien was. “We hebben heel snel opgeschaald en de samenwerking met collega’s uit Drenthe en Friesland verliep voortreffelijk”, vertelt brandweerwoordvoerder Jesse Mol. Mol reageert op de vraag hoe er teruggekeken wordt op de grote brand. “Eigenlijk was vanaf het begin duidelijk dat we met een grote brand te maken hadden. Het start met telefoontjes van omwonenden naar de 112-meldkamer. Er zijn zoveel telefoontjes binnengekomen, dat binnen een aantal minuten gealarmeerd werd voor ‘grote brand’. Bij deze classificatie betekent het dat er veel brandweervoertuigen naar de locatie worden gestuurd, handjes die je nodig hebt. Hoe sneller hoe beter. Dat is heel goed gedaan.”

“Uitbreiding voorkomen”
Binnen een aantal minuten zijn de eerste voertuigen ter plaatse. “De brand woedde op dat moment in een ijzerwarenwinkel. Onze tankautospuit en hoogwerker kwamen als eerste ter plaatse. De bevelvoerder meldde dat op dat moment de brand al uitslaand was. En dan ga je bezig met maar één ding: uitbreiding van de brand voorkomen. Je gaat in kaart brengen hoe de omgeving er uitziet, waar de brand zich lijkt uit te breiden en wat je kunt doen.”

“Heel veel water”
Voor de brandweer is het aanleiding om heel veel water aan te laten voeren. “Om uitbreiding te voorkomen heb je water nodig. Daarom hebben we twee groot water transporten ingezet die het water naar de locatie transporteerden. Door de inzet van heel veel brandweerlieden, en dus heel veel water, is het plan geslaagd en hebben we grootschalige uitbreiding kunnen voorkomen. Wel viel een bedrijfsverzamelgebouw, dat aan de ijzerwarenwinkel vastzat, ten prooi aan de vlammen, maar dit hebben we met man en macht in toom proberen te houden.”

Tekst gaat verder onder de foto

De brand heeft grote schade veroorzaakt aan verschillende panden. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Samenwerking
Mol roemt de samenwerking. “Het is de brandweer die de brand moet blussen. Maar je bent ook heel erg afhankelijk van andere partijen. De politie die de afzettingen moet opzetten. Ook moest de politie hard aan de bak bij de bedrijfjes in het bedrijfsverzamelgebouw. De mensen probeerden hun goederen uit de ruimtes te halen. Dat is heel begrijpelijk, maar het was echt te gevaarlijk. Maar ook het waterschap, vanwege de aanvoer van water, en de afvoer van bluswater via de riolering. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie moet daar op ingericht zijn.”

Brandresten
De grote zwarte rookwolken sprongen voor veel mensen het meest in het oog. “Rook is nooit goed. Daarom hebben we meetploegen ingezet die zijn gaan kijken wat de rook doet, waar die naar toe trekt, en wat de samenstelling van de rook is. In een gebied tot in Meerstad zijn brandresten terecht gekomen. Maar ook in het Lageland zijn bijvoorbeeld isolatiematerialen terecht gekomen.”

“We hebben het maximale bereikt wat in ons vermogen lag”
Mol blikt met een goed gevoel terug: “Brand is voor iedereen vreselijk. Voor de ondernemers die dit treft is het ontzettend naar. Maar als je mij vraagt of we tevreden zijn, ja. Onze strategie heeft gewerkt. We hebben uitbreiding kunnen voorkomen. We hebben het maximale bereikt wat in ons vermogen lag. Maar nogmaals, de getroffen ondernemers kopen daar niks voor. Voor hen is het heel erg.”

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan. De politie was zondagmiddag onder meer aanwezig met een droneteam, waarmee onderzoek werd gedaan naar de toedracht.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Opklaringen en buitjes wisselen elkaar tot na het weekend af bij frisse temperaturen

Donderdag blijft het op de meeste plaatsen in Groningen droog, maar dat is tot en…

2 uur geleden

Enthousiasme over ontwikkeling nieuwe wijk De Held(in): “Betaalbaar wonen zien we niet in de aantallen terug”

De plannen voor de nieuwe wijk De Held III kunnen op veel enthousiasme rekenen in…

2 uur geleden

Drie Stolpersteine onthuld ter herinnering aan omgekomen verzetsstrijders uit Ten Post

Op drie plekken in Ten Post werden woensdag Stolpersteine onthuld voor verzetsstrijders uit het dorp.…

5 uur geleden

Raad overwegend positief over nieuwe parkeerplannen: “Dit College lijdt aan een groene tunnelvisie”

De gemeenteraad is overwegend positief over de nieuwe parkeerplannen die het College heeft opgesteld. Doel…

5 uur geleden

‘Wangedrocht, misplaatste 1 aprilgrap, foeilelijk, miskleun’; na petitie nog eens 244 boze mailtjes naar gemeente over Geheugenpaviljoen

Handtekeningen zetten onder een petitie is voor ondertekenaars relatief makkelijk werk. Maar in uitgebreide reacties,…

5 uur geleden

Seizoen voorbij voor Lycurgus na verlies beslissingswedstrijd

Het seizoen is voorbij voor de volleyballers van Nova Tech Lycurgus. De Groningers verloren woensdagavond…

5 uur geleden