Bitterzoet Erfgoed tentoonstellingen in Universiteitsmuseum

nieuws
Google streetview

Het Universiteitsmuseum Groningen opent op vrijdag 1 juli drie tentoonstellingen tegelijk. Twee daarvan hebben te maken met de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Het gaat om ‘Petrus Camper Onderzocht’ en ‘Animal Tales’. In Petrus Camper Onderzocht staat het onderzoek naar menselijke schedels van wetenschapper Petrus Camper (1722-1789) centraal. Uit onderzoek van het Universiteitsmuseum blijkt dat Camper zich uitsprak tegen slavernij en witte overheersing. Toch werden zijn onderzoeken en anatomische tekeningen na zijn dood gebruikt als wetenschappelijk bewijs om racisme te rechtvaardigen.

In ‘Animal Tales’ spelen verhalen en mythes bij volkenkundige voorwerpen de hoofdrol. Die zijn verzameld door hoogleraar Theo van Baaren van de RUG. Die verzameling is onlosmakelijk verbonden met de koloniale geschiedenis van ons land.

De derde tentoonstelling gaat over de veelzijdigheid van cultureel Indonesië en werd samengesteld door studenten kunstgeschiedenis van de RUG. Zij verzamelden persoonlijke verhalen van mensen aan de vele culturen van Indonesië en koppelden de herinneringen aan bijzondere objecten. De drie tentoonstellingen zijn aankomend weekend gratis te bezoeken, tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Het Universiteitsmuseum doet vrijdagmiddag mee aan de Keti Koti viering in de binnenstad. Er zijn dan allerlei festiviteiten in het kader van het slavernijverleden van Groningen, en de doorwerking daarvan in het heden.