Categorieën: Nieuws

“Als horeca willen we best meedenken, maar eerst onderbouwing vanuit Den Haag”

De Groningse horeca wil eerst duidelijkheid vanuit Den Haag voor er gewerkt gaat worden aan een plan voor als het aantal coronagevallen op gaat lopen. Dat zegt Jan Akkermans van de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

De afgelopen periode liet gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) weten dat sectoren zelf moeten werken aan een plan hoe zij bezoekers veilig kunnen ontvangen voor als het coronavirus opnieuw om zich heen gaat grijpen. “We willen wel werken aan een plan, maar dan moet eerst duidelijk zijn waar op gestuurd gaat worden”, reageert Akkermans. “Gaat er gekeken worden naar de vaccinatiegraad? Naar het aantal ziekenhuisopnames? Naar het aantal besmettingen? En daarnaast willen wij ook graag weten wat de effectiviteit is geweest van maatregelen die in de afgelopen twee jaren tevoorschijn zijn gehaald. Voor de duidelijkheid, als horeca hebben we altijd plannen, en hebben we de afgelopen twee jaar ook altijd meegedacht. Maar we gaan niet aan een plan werken zonder onderbouwing.”

“Elke horecaondernemers heeft een schuld aan zijn broek”
Nederland is inmiddels ruim vier maanden open. “Op zich gaat het met de Groningse horeca goed. Maar dat is gelijk een hele gevaarlijke uitspraak die ik doe. Als je kijkt naar het aantal bezoekers dat we op dit moment ontvangen, dan zitten we bijna op hetzelfde niveau als van voor de crisis. Dat is positief. Maar dan komt er een hele grote maar. De afgelopen twee jaar hebben we zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Dankzij de steunpakketten van de overheid konden we overleven, en dat is super. Maar het neemt niet weg dat elke horecaondernemer op dit moment een schuld aan zijn broek heeft.”

Personeelstekort
Akkermans vertelt verder: “De inkomsten die je de afgelopen twee jaar gemist hebt, die haal je niet in. Het is mooi dat er nu geld binnen komt, maar je haalt niet in wat je gemist hebt. Daarnaast spelen er nu ook andere problemen. We hebben een personeelstekort dat eigenlijk iedereen voelt. En we hebben te maken met stijgende prijzen op alle vlakken. Dus ja, het gaat mooi, en de mensen komen weer volop langs, maar tegelijkertijd moet er een belangrijke nuance gemaakt worden.”

“Welke maatregel was effectief?”
Dan naar het verhaal van minister Kuipers: “Niemand hoopt dat we weer in een coronasituatie terecht gaan komen zoals we die de afgelopen twee jaar meegemaakt hebben. In die periode hebben we ons als horeca van onze beste kant laten zien. Maar tegelijkertijd roept het ook heel veel vragen op. Welk effect hebben maatregelen gehad? Welke maatregel was effectief? Daar hebben we nooit een duidelijk antwoord op gekregen, en daarom vinden wij dat we nu niet kip en klaar een plan kunnen maken. Pas wanneer al die informatie op tafel ligt kunnen we een plan maken, kunnen we voor de juiste strategie gaan. En dat is niet alleen aan ons, maar ook andere sectoren die hier mee worstelen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

2 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

2 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

3 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

4 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

5 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

5 uur geleden