“Woensdag veel bewolking maar ook wat zon, situatie volgende week onzeker”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

De spanning op de weerkaarten neemt toe. Volgende week kan zeer warme lucht ons bereiken, maar er is ook een mogelijkheid dat de wind uit het noordoosten gaat waaien waardoor thermische hoogstandjes uitblijven. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis.

“Woensdag is er veel bewolking maar schijnt ook zo nu en dan de zon”, vertelt Kamphuis. “In de middag klaar het wat breder op. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 3 tot 5, wordt het 18 tot 20 graden. In de avonduren neemt de bewolking weer toe, in de nacht naar donderdag gevolgd door wat regen. De neerslagprognose is 0 tot 3 millimeter.”

Wolken
“Donderdag zijn er perioden met zon, afgewisseld door enkele wolkenvelden, de meeste in het oosten en zuidoosten van de provincie. Het wordt dan 18 graden. Op vrijdag wisselen talrijke stapelwolken en opklaringen elkaar af. Het blijft droog bij een graad of 17 of 18. Tijdens het weekend zijn er perioden met zon, afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft droog en overdag wordt het een graad of 18. In de nachten schommelt het kwik rond de 7 graden.”

Situatie na het weekend onzeker
“Na het weekend is het temperatuurverloop onzeker. Dat hangt samen met de koers van een hogedrukgebied. Komt dat ten oosten van ons land te liggen dan komt er een zuidelijke stroming op gang met aanvoer van zeer warme lucht, maar komt het systeem noordelijk van ons land te liggen, dan wordt de stroming noordoost en zal er geen sprake zijn van thermische hoogstandjes, maar wordt het een graad of 17 tot 20. Hogedruk lijkt volgende week wel wat minder krachtig te worden waardoor de kans op een bui gestaag wat serieuzere kansen begint te krijgen. De komende dagen zal hier ongetwijfeld duidelijkheid over komen.”

Deel dit artikel: