Categorieën: Nieuws

“Sluis bij Lauwersoog vangt jaarlijks 8.000 kilo zwerfafval; we hebben nog veel te doen”

De jaarlijkse drijfvuildag is zaterdag een groot succes geworden. Volgens Gert Bron van de Petty Foundation was de dag de afsluiting van een week waarin er veel aandacht was voor drijfvuil.

Hoi Gert! Hoe ging het vandaag?
“Het is volgens mij een groot succes geworden. Het was vandaag zo’n grote actie dat ik niet echt een overzicht heb. Een paar jaar geleden ben ik dit initiatief gestart. Het begon toen heel klein. Ieder jaar wordt het verder uitgebreid. Vandaag vond de actie plaats van Zuidlaren tot Zoutkamp. Overal waren vrijwilligers in het spier om afval uit het water te vissen. Dus hoeveelheden afval en hoe het verlopen is, de precieze details die kan ik je nog niet geven.”

Zelf was je aanwezig in de binnenstad hè?
“Klopt. Met een aantal bootjes hebben we afval uit de Diepenring gevist. Daar hadden we ook een muziekboot bij, en de vrolijke muziek trok flink wat aandacht. Dat is ook wat we met deze actie willen. Enerzijds het water schoonmaken, maar anderzijds ook aandacht vragen. Het afval komt tenslotte niet zo maar in het water. In de middag zijn we overigens nog naar Garnwerd geweest. Daar hadden we een museumboot gehuurd waar we met twaalf man op konden. Op die manier hebben we daar ook heel wat afval uit het water kunnen halen.”

Zwerfafval dat in het water terecht komt. Hoe groot is het probleem?
“Het is maar net hoe je het bekijkt. Als je in bepaalde West-Europese landen gaat kijken dan hoeven we hier in Nederland nooit meer iets te doen. Maar een goed begin begint bij je zelf. Want ja, we hebben het over een groot probleem. Plastic dat in het water terecht komt. Vissen en vogels die het beschouwen als voedsel, het opeten, met alle gevolgen van dien. Wist je dat er bij de sluis van Lauwersoog jaarlijks 8.000 kilo afval wordt gevangen? En dan moet je je bedenken hoe zwaar een plastic flesje weegt. Dat zijn heel veel flesjes die uit de regio Groningen daar terecht komen.”

Je vertelde dat je al een aantal jaren bezig bent. Kun je zeggen dat het iets oplevert?
“Ik denk dat de maatschappij bewuster wordt. Er zijn veel mensen die het probleem inzien. Maar soms zakt de moed me wel in de schoenen. Bijvoorbeeld na het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Als je zag hoeveel plastic daar op de grond lag. Ja, dan zijn er nog heel veel mensen die niet weten hoe het moet. Maar de andere kant zie ik ook. Ik geef regelmatig gastlessen op scholen. Ik vertel dan over de gevolgen van plastic in de natuur. Ik kan dan vaak mijn verhaal niet eens afmaken omdat de kinderen direct op pad willen om zwerfafval op te ruimen.”

Bij zwerfafval denk ik aan plastic, aan lege zakjes. Is dat ook waar ik aan moet denken? Of is het breder?
“Tijdens de afgelopen week hebben we op verschillende manieren aandacht besteed aan de drijfvuildag. Dit kon bijvoorbeeld door op dinsdag en donderdag een bezoek te brengen aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Garmerwolde. Het waterschap legde daar uit wat men zoal tegen komt. En inderdaad, het is meer dan alleen een plastic flesje of een leeg zakje. Denk bijvoorbeeld ook aan sigarettenfilters. Die filters zijn erg slecht voor de natuur.”

Mensen kunnen nu misschien denken, wat levert zo’n dag in het jaar nu precies op?
“Dat is precies de kern. En weet je wat zo mooi is? Er ontstaan steeds meer initiatieven waarbij er op maandbasis wordt opgeruimd. Van een kanovereniging weet ik bijvoorbeeld dat ze de eerste zaterdag van de maand het water op gaan om drijfvuil op te ruimen. En denk eens aan de drieduizend vrijwilligers. Misschien zie je ze wel eens lopen door de stad met hun grijpstok en afvalzak. Dat zijn niet mensen die een taakstraf moeten vervullen, maar vrijwilligers die in hun vrije tijd afval op ruimen. En dat is waar we graag naar toe willen.”

Denk je dat er volgend jaar weer een Drijfvuildag nodig is?
“Ik denk het wel. Er is nog heel veel werk aan de winkel. Maar ieder stukje plastic dat niet in de natuur terecht komt dat is winst. En ieder afvalzakje dat uit het water wordt vergist is ook winst omdat het niet in de maag van bijvoorbeeld een vogel of vis terecht kan komen. Dus ik denk dat we ook volgend jaar weer zo’n dag moeten organiseren. Bewustwording gaat langzaam.”

De Week van het Drijfvuil wordt door de Petty Foundation op verzoek van en in samenwerking met de gemeente Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze en Aa’s georganiseerd. Meer informatie over de Petty Foundation vind je op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kunstroute breng bewoners Drielanden samen: “Het is vandaag echt een feestje”

In de wijk Drielanden vindt zondag een Kunstroute plaats. In de wijk zijn de deuren…

1 uur geleden

Auto te water tussen Stad en Peize

Bij een verkeersongeluk op de N372 tussen Stad en Peize is zondagmiddag een automobilist van…

1 uur geleden

Automobilist schept fietser in Herestraat

Bij een verkeersongeluk in de Herestraat is zondagmiddag een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

3 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk richting Zuidhorn door storing (opgelost)

Treinreizigers tussen Groningen en Zuidhorn hebben zondagmiddag te maken gehad met vertraging. Door een storing…

3 uur geleden

D66 ziet urban sportcentrum op Kardinge wel zitten: “Hiermee kun je de sport een enorme slinger geven”

Het is belangrijk om naast verenigingssporten ook te investeren in urban sports. Dat zegt de…

6 uur geleden

Ten Boer wordt met komst GroningenFit sporthart van de regio: “Zwembad is positief over ons voorstel”

De trainingen van GroningenFit worden vanaf 15 juli aangeboden op het terrein van zwembad De…

7 uur geleden