Categories: Nieuws

UMCG: ‘Adenovirus niet de oorzaak van toename acute leverontsteking bij kinderen’

Het hoge aantal jonge kinderen met hepatitis van de afgelopen maanden wordt hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door het adenovirus. Dat stelt kinderleverchirurg Ruben de Kleine van het UMCG, vanuit zijn rol als hoofd van een groot Europees onderzoek.

Het RIVM gaf half april een advies uit, waarin het artsen opriep om extra alert te zijn op symptomen van de ziekte, na een alarm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen ineens tientallen meldingen binnen en dat zorgde daarmee voor een opvallende stijging van hepatitis bij jonge kinderen.

Ook het UMCG merkte dat het aantal jonge kinderen met hepatitis in de afgelopen maanden is toegenomen. Waar er normaal drie levertransplantaties per jaar worden uitgevoerd bij kinderen, zorgt de ziekte ervoor dat er tot en met half april al vier transplantaties uitgevoerd moesten worden in het ziekenhuis.

Meteen ontstond er wetenschappelijke discussie of het adenovirus de mogelijke oorzaak kon zijn van deze leverontstekingen. Daarom werd een Europese studie opgezet

Geen reden voor alarm

De resultaten geven aan dat in de hele groep kinderen met acute hepatitis, een minderheid een infectie met het adenovirus heeft. De alarmerende observaties uit het Verenigd Koninkrijk konden daarmee niet worden bevestigd in andere Europese ziekenhuizen, zo stelt De Kleine: “We hebben een zeer beperkt aantal kinderen met een mogelijke rol voor het adenovirus in een veel grotere groep kinderen met acuut leverfalen. We herkennen het vóórkomen van acuut leverfalen van de voorgaande jaren en we weten hoe we ermee om moeten gaan. We moeten goed in de gaten houden of de aantallen toenemen en de gevallen die we hebben gedocumenteerd nader bekijken.”

Lockdowns mogelijk de oorzaak

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat de lockdown en de coronamaatregelen hebben geleid tot veranderingen in het immuunsysteem van kinderen en daarmee ook het vermogen om zich te verdedigen tegen veelvoorkomende virussen: “Er zijn geïsoleerde en zeldzame gevallen waarin er een verstoring is geweest in de balans tussen het immuunsysteem en een virus zoals het adenovirus”, aldus De Kleine. “Deze gevallen lijken echter uiterst zeldzaam te zijn en er is momenteel geen bewijs dat erop wijst dat een nieuwe en gevaarlijke vorm van hepatitis zich verspreidt.”

Tom Veenstra

Recent Posts

Nieuwe Papiermolentunnel kwam er dankzij bewoners: “We hebben hemel en aarde bewogen”

Bij de zuidelijke ringweg wordt maandag met de opening van de nieuwe Papiermolentunnel een episode…

1 uur ago

Be Quick 1887 blijft in vierde divisie na nederlaag tegen Kampong

Het is Be Quick 1887 zondag niet gelukt om te promoveren naar de derde divisie.…

2 uur ago

Heren GHBS en vrouwen GCHC stranden in nacompetitie

De mannen van hockeyclub GHBS spelen ook volgend seizoen in de eerste klasse. De derde…

3 uur ago

Groep Groningse Oekraïners brengt maandag bezoek aan Tweede Kamer om problemen aan te kaarten

Een groep van twintig Oekraïners uit Groningen, Haren en Onnen gaat maandag een bezoek brengen…

3 uur ago

Alleen Helpman ronde verder, GVAV en Groninger Boys uitgeschakeld

GVAV Rapiditas heeft de eerste ronde in de nacompetitie voor promotie in het zondagvoetbal niet…

4 uur ago

Pieterpad bestaat veertig jaar: “Het wandelen zit in de lift, dat merk je overal”

Het Pieterpad bestaat zondag veertig jaar. Hoeveel deelnemers de langeafstandswandeling de afgelopen decennia precies hebben…

6 uur ago