Categorieën: Nieuws

Twintig ondernemers aangehouden voor fraude met coronageld

Naar aanleiding van onderzoek naar grootschalige fraude met coronasteun, waarvoor afgelopen dinsdag onder andere een 29-jarige man uit Groningen werd aangehouden, zijn in de afgelopen week nog eens meer dan twintig aanhoudingen verricht.

Volgens de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) gaat het om ondernemers die het frauduleus verkregen geld op hun bankrekening ontvingen. De FIOD verdenkt hen ervan dat ze wisten dat ze het geld onterecht hebben verkregen en de Stadjer en zijn vier medeverdachten uit Assen, Leek, Norg en Renkum daar ‘provisie’ voor hebben overgemaakt.

De meesten zijn na verhoor heengezonden met een strafbeschikking van de officier van justitie. Naast het terugbetalen van het volledige bedrag aan ten onrechte ontvangen TVL aan het RVO, zullen zij een hoge werkstraf moeten uitvoeren. Naar een aantal van de aangehouden ondernemers loopt nog een verder strafrechtelijk onderzoek.

‘Stadjer faciliteerde fraude voor ondernemers’

De Stadjer en zijn vier medeverdachten worden ervan verdacht dat zij de fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVOL) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben georganiseerd en gefaciliteerd. Inmiddels zijn twee van deze verdachten weer op vrije voeten, de rest zit nog vast. Volgens de FIOD stonden er omzetten op de aanvragen die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst.

Het vijftal heeft, namens de bedrijven, onjuiste TVL-aanvragen ingediend bij RVO. Daarbij werden bewust valse omzetgegevens opgegeven, onderbouwd met valse documenten. Volgens de FIOD stonden er omzetten op de aanvragen die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst. Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was. Daarmee werd zes miljoen euro aan coronageld op een frauduleuze manier binnengesleept.

Tom Veenstra

Recente berichten

Warm onthaal voor Duitse chauffeurs die toeristen naar bloemenmarkt brengen

Chauffeurs van Duitse touringbussen zijn vrijdagmorgen op de parkeerplaats van Kardinge door Marketing Groningen onthaalt…

2 minuten geleden

Gestolen Van Gogh te zien in nieuwe tentoonstelling Groninger Museum

Wie benieuwd is wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een tentoonstelling kan…

56 minuten geleden

Verdachte aanslagen in Vlaardingen stak in Groningen man dood

Een 30-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van in ieder geval één aanslag op een loodgieter…

2 uur geleden

Grappenmaker gooit zeepsop in nieuwe fonteinen Grote Markt (video)

Waar veel mensen al bang voor waren is toch gebeurd. Er is zeep of een…

3 uur geleden

Line-up bevrijdingsfestival met komst vier nieuwe acts rond

De line-up van het bevrijdingsfestival is rond. Dizzee Rascal, Claude, TAXITAXI en Rozie zijn als…

3 uur geleden

Nieuw project legt de recente geschiedenis gaswinning vast

In Ooggetuigen van de Gaswinning worden de komende twee jaar minimaal honderd interviews afgenomen met…

4 uur geleden