Treinvervangend vervoer richting Meppel nog steeds niet op orde: “Meer bussen zijn wenselijk”

nieuws
Foto Andor Heij. Spitstrein naar Groningen in Assen

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er tot 23 mei geen treinen tussen Groningen en Meppel. Het treinvervangend vervoer loopt echter nog steeds niet op rolletjes.

“Er worden te weinig bussen ingezet”, vertelt Femke, die dinsdagochtend van Assen richting Groningen reisde. “De bustijden zijn niet afgestemd op de treintijden. Normaal reis ik met de trein van 07.55 uur, nu gaat de bus om 07.35 uur. Vanochtend kwam er rond dat tijdstip één dubbeldekker bus aanrijden. Die bus zat al halfvol, terwijl er in Assen een lange rij mensen stond die mee wilden. Het is mij gelukt om een plekje te bemachtigen, maar veel mensen lukte dat niet. Er stond bijvoorbeeld een mevrouw met een vouwfiets. Een NS-medewerker zei tegen haar, het lukt wellicht om je fiets in de bus te stoppen, maar op dat moment zullen alle zitplaatsen al vergeven zijn. En die mevrouw stond er ook al een tijdje te wachten.”

Snelbus bleek stopbus
Ook Jason klaagt. “Ik moest vanochtend richting Zwolle. In Groningen stond een bus waarbij er op de buitenkant ‘snelbus Meppel’ stond aangegeven. Ik heb het voor de zekerheid nog gevraagd aan de chauffeur, die bevestigde dat het inderdaad de snelbus was. Maar de verrassing was compleet, toen we eenmaal onderweg waren en het de stopbus bleek te zijn. Daardoor kwam ik te laat op mijn werk. Erg frustrerend.”

“Als dit een voorbode is van de rest van de week”
Femke herkent dat: “Je denkt inderdaad in een snelbus te stappen, maar vervolgens ga je er bij Haren toch af om daar bij het P+R-terrein te stoppen. Dat verwacht je niet als je in een snelbus stapt.” De reizigster is ook verbaasd: “We hebben de afgelopen jaren vaker te maken gehad met stremmingen. Dat was altijd heel goed geregeld. Maar nu loopt het in de soep. Als dit een voorbode is voor de rest van de week, dan houd ik mijn hart vast.”

Te weinig bussen
Ook afgelopen weekend ging het mis. Toen werden er op sociale media beelden gedeeld van lange rijen wachtende mensen die met bussen mee wilden. De NS beloofde toen beterschap, maar twee dagen later lijkt het nog steeds niet op orde. Jason: “Ik heb afgelopen weekend veel problemen gezien. Afgelopen weekend hadden we te maken met een treinstremming tussen Assen en Meppel. Reizigers moesten twee keer overstappen, waardoor het heel makkelijk was om aansluitingen te missen.”

Dilemma
“Inmiddels kun je vanaf Groningen een snel- of stopbus pakken waardoor de aansluitingen wat beter zijn, maar nog niet betrouwbaar zijn. Veel mensen kiezen er ook voor om via Leeuwarden om te reizen. Maar omdat er tussen Leeuwarden en Meppel kortere treinen rijden vanwege materieelproblemen is het daar druk. Dus voor reizigers is het een dilemma. Pak je de bus zonder zekerheid, of reis je via Leeuwarden zonder zitplek.” Femke: “Ik moet wel eerlijk zeggen dat in het begin van de middag, toen ik terug reisde richting Assen, dat het wel soepel verliep. Maar in de ochtenduren zijn er duidelijk te weinig bussen.” Ook op sociale media wordt daarover geklaagd.

Deel dit artikel: