Streekvervoer staakt woensdag in delen van Groningen

nieuws
Foto Casper Slotboom. Reisinformatie Qbuzz werkt niet.

FNV-leden in het streekvervoer uit Groningen staken komende woensdagvoor een betere cao bij de standplaatsen Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen. Hoewel de staking met name voor hinder gaat zorgen in Oost-Groningen en Zuid-Oost Drenthe, is het niet onmogelijk dat ook reizigers van en naar de Stad er hinder van gaan ondervinden.

Het gaat om een zogenaamde estafettestaking. Dat betekent dat de chauffeurs komende woensdag in Groningen staken, om het stokje vervolgens door te geven aan personeel in een ander deel van het land. De staking geldt alleen voor chauffeurs die bij de FNV zijn aangesloten. Andere vakbonden doen niet mee.

Met de staking uit de vakbond haar onvrede over het feit dat de werkgevers niet hebben gereageerd op het ultimatum wat de vakbond stelde. Dat deed de vakbond, nadat de werkgevers in februari een ‘karig’ eindbod deden richting de vakbondsleden. “De werkgevers dwingen de medewerkers tot actie door hun arrogante houding tijdens de cao-onderhandelingen”, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. “De medewerkers willen een eerlijke loonsverhoging en minder werkdruk. En ze gaan door zolang dat nodig is.”

Volgens de vakbond stromen de eerste bezorgde telefoontjes van het publiek al binnen. De bond stelt dat ze probeert om de  overlast te beperken. Maar volgens Van der Gaag is een staking broodnodig: “Dat ze toch staken, laat zien hoe hoog de nood is. Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25% is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten.”

Deel dit artikel: