Categorieën: Nieuws

Slechtvalken bij Gasunie-gebouw geringd

Op grote hoogte, aan de muren van het Gasunie-gebouw, bevindt zich een nestkast met daarin vier jonge slechtvalken. Vandaag was het zover: de nu ongeveer 25 dagen oude vogels zijn gemeten en geringd.

Het is een oorverdovend gepiep als de jonge vogels uit de nestkast worden gehaald. Eenmaal beneden en tot rust gekomen, volgt het weegmoment. Dat is belangrijk, want aan de hand van het gewicht valt precies te bepalen of het een mannetje of vrouwtje is. Is een slechtvalk zwaarder dan 700 gram, dan is het een vrouwtje. Is hij lichter, dan is het een mannetje.

Slechtvalk wordt geringd. Foto: Daniëlle Rademaker, OOG.

Niet alleen het gewicht is van belang. Ook de vleugels worden zorgvuldig opgemeten. Bij slechtvalken valt aan de vleugelmaat namelijk op één dag nauwkeurig af te leiden hoe oud de roofvogel is. Tenslotte volgen de ringetjes om de poten. Iedere ring is voorzien van unieke informatie. Wanneer een vogel gevonden wordt, kunnen onderzoekers daar (onder meer) mee achterhalen waar de vogel vandaan komt en hoe oud hij moet zijn.

Apenrots

Slechtvalken komen in stedelijk gebied vooral voor bij hoge gebouwen. Het liefst hebben ze een rotsachtige omgeving waar ze van grote hoogte duikvluchten kunnen maken. Het gebouw van de Gasunie, ook wel ‘de apenrots’ genoemd, is bij gebrek aan echte rotsen dus perfect voor deze roofvogels.

De vier slechtvalken bij het Gasunie-gebouw. Foto: Daniëlle Rademaker, OOG.

Daarnaast is de slechtvalk het snelste dier ter wereld. Hij kan snelheden halen tot ruim boven de 300 kilometer per uur. Dat doet hij vooral tijdens een duik naar beneden om prooien te vangen, zoals eenden, vleermuizen en duiven. Uitkijkposten op grote hoogte zijn belangrijk want de roofvogels vangen al vliegend hun prooien in de lucht.

Uitvliegen 

In totaal zijn in de nestkast van de Gasunie al 21 slechtvalken ter wereld gekomen, verspreid over 6 broedseizoenen. Naar verwachting zal deze nieuwe lichting over drie weken uitvliegen.

Daniëlle Rademaker

Recente berichten

Kaartverkoop internationaal hoofdprogramma Noorderzon van start

De kaartverkoop voor het internationaal hoofdprogramma van Noorderzon is zaterdagmiddag van start gegaan. De kaartverkoop…

1 minuut geleden

Woningbrand aan Hoendiep onder controle

In een woning aan het Hoendiep heeft zaterdagochtend een uitslaande brand gewoed. De bewoners konden…

37 minuten geleden

A7 in beide richtingen afgesloten vanwege vondst verdacht pakketje

Snelweg A7 is zaterdagmiddag ter hoogte van Boerakker in beide richtingen afgesloten vanwege de vondst…

52 minuten geleden

Stad viert Roze Zaterdag (foto’s)

Groningen staat zaterdag in het teken van Roze Zaterdag. Op deze pagina laten we je…

1 uur geleden

Twee gewonden bij steekpartij Oosterstraat, agenten gebruiken taser

Bij een steekpartij in de Oosterstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee…

3 uur geleden

Speciale OOG Ochtendshow tijdens Roze Zaterdag

Op zaterdag 22 juni is er een speciale OOG Ochtendshow, in het kader van Roze…

3 uur geleden