Politieke partijen willen duidelijkheid over maatregelen om blauwalg te voorkomen

nieuws
foto: André Huitenga

De fracties van GroenLinks en de PvdA in de Groningse gemeenteraad vragen het college om opheldering over wat er gedaan wordt om situaties met blauwalg en zwemmerseczeem dit jaar in natuurwater te voorkomen.

“Helaas is het elke zomer weer raak met blauwalg of zwemmersjeuk bij de Kardingeplas en het Hoornsemeer”, vertelt PvdA-raadslid Joren van Veen. “Dat moet dit jaar anders. Onze openbare zwemplekken zijn voor veel Groningers de plek om de zomer te beleven. Zeker voor mensen die zich niet een lange vakantie buiten de gemeentegrenzen kunnen veroorloven. Daarom willen we van het gemeentebestuur weten met welke maatregelen ze gaan zorgen dat we dit jaar wel de hele zomer een frisse duik kunnen nemen in ons natuurwater.”

“Het zou mooi zijn als we dat dit jaar kunnen voorkomen”
De voorbije zomers was het meerdere keren raak dat zwemmers werden afgeraden om in natuurwater te zwemmen. De fracties noemen het belangrijk dat er overal gezwommen kan worden. “Ik weet nog goed dat ik zelf ook als kind beteuterd bij de Kardingeplas stond als er weer blauwalg was. Het zou mooi zijn als we dat dit jaar kunnen voorkomen. Dat alle kinderen de hele zomer kunnen genieten van onze mooie openbare zwemplekken in Groningen.”

Waterpomp
Vorig jaar zijn er bij het Zilvermeer enkele pilots gedaan met een waterpomp. Ook heeft het Meerschap Paterswolde acties ondernomen rond het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer. De partijen willen van het gemeentebestuur weten wat de resultaten zijn van deze acties, en welke maatregelen er deze zomer genomen worden om blauwalg en zwemmerseczeem te voorkomen.

Deel dit artikel: