Categorieën: Nieuws

Oekraïense vluchtelingen gaan samen Songfestival kijken in Haren: “Gaat mooie avond worden”

Oekraïense vluchtelingen die in het Nescio-hotel in Haren verblijven gaan zaterdagavond gezamenlijk het Eurovisie Songfestival bekijken. Volgens Willemijn Kemp gaat het een mooie avond worden.

Hoi Willemijn! Wat gaat er vanavond gebeuren?
“De afgelopen periode is het idee ontstaan dat het wellicht leuk is dat de vluchtelingen gezamenlijk het Songfestival kunnen bekijken. Er hebben zich direct verschillende vrijwilligers aangemeld die dat wel wilden organiseren, en ook vanuit de groep Oekraïners was er direct veel animo. Zeker dertig mensen hebben aangegeven dat leuk te vinden. Dat aantal is geloof ik exclusief kinderen.”

Jullie zijn de afgelopen week op zoek gegaan naar een ruimte …
“Klopt. Men verblijft in het Nescio, maar het is voor hen heel goed en leuk om zo’n avond op een andere plek te organiseren. Dat ze het gevoel hebben er echt even uit te zijn. De Ontmoetingskerk was een optie, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor wooncomplex De Erasmusheem. Daar is men ook nog niet eerder geweest voor een activiteit. We gaan dat vanavond leuk en gezellig inrichten. De vrijwilligers hebben een beamer en een groot scherm geregeld, en ik denk dat het een hele leuke avond gaat worden.”

Waarbij het doel van de avond is om alle ellende even te vergeten …
“Ja. Dat ze even uit de sleur zijn, dat er even ontspanning is. Met hopelijk een mooi slotakkoord waarbij Oekraïne de meeste punten gaat behalen. En ik had het zojuist over dertig aanmeldingen. Het zou mij niks verbazen als dat aantal hoger ligt. Ze gaan zelf eten en drinken meenemen, en ook de vrijwilligers gaan voor wat lekkers zorgen.”

Je zei het al. Oekraïne maakt een goede kans om het festival te winnen, ook volgens de bookmakers. Leeft het Songfestival in Oekraïne meer dan hier in eigen land?
“Dat vind ik een lastige vraag. In Nederland leeft het ook, hoewel je hier een duidelijke groep hebt die er niets mee heeft. In dat opzicht leeft het in Oekraïne meer, omdat deze avond voor hen echt verbondenheid betekent, dat ze een onderdeel zijn van Europa. En het land is favoriet voor de winst omdat ze de sympathie hebben. De deelnemende act heeft toestemming gekregen om het land te verlaten. Vanwege de algehele dienstplicht mag je als man niet zo maar het land uit. Daarnaast; de Oekraïense commentator die vanuit een bunker in Kiev verslag doet. Dat zijn allemaal dingen die de publieke opinie beïnvloeden. Hoewel ik overigens ook begrepen heb dat het Verenigd Koninkrijk wellicht ook hoge ogen gaat gooien. Maar ik hoop dat er vanavond in Haren flink gejuicht kan gaan worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege bouw loopbrug Passerelle

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

29 minuten geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

1 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

3 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

4 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

4 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

4 uur geleden