Nieuw Gronings festival moet samenleving dichter bij elkaar brengen

nieuws
Foto: google maps

Blikopener. Dat is de naam van het nieuwe kunst- en cultuurfestival dat komende week haar finale kent. Mark Fischer van de organisatie kijkt er naar uit, maar is ook een beetje zenuwachtig.

Hoi Mark! Blikopener. Wat is het precies?
“Als ik het in een aantal woorden zou moeten samenvatten dan zou ik zeggen dat het een festival is dat de samenleving dichter bij elkaar moet brengen. Dat doen we door middel van een mix van kunst en cultuur waarmee we mensen met elkaar in contact willen brengen, elkaar willen inspireren. Komende vrijdag vindt het plaats in EEMS, het vroegere EMG Faktors. En we zijn heel benieuwd wat het effect gaat zijn.”

Het festival is ergens op gestoeld want de aanloopperiode is eigenlijk heel lang …
“Klopt. Vorig jaar zijn we gestart. We zijn in gesprek gegaan met elf sleutelfiguren, die allen goed kunnen peilen welke sentimenten er leven in de samenleving. Maandelijks zijn we vervolgens in gesprek geweest waarbij we gevraagd hebben, wat speelt er nu, wat is actueel? Daar kwamen thema’s in naar voren als isolement, polarisatie, hokjesdenken, groeiende ongelijkheid, strijd om persoonlijke identiteit, schaarste en beter gebruik van openbare ruimte. Daarom heen hebben we een festival gebouwd.”

Nu is de samenleving in de afgelopen twaalf maanden nogal veranderd. Van coronamaatregelen met allerlei beperkingen tot een samenleving waar weer van alles kan …
“Ik ben het met je eens dat de coronacrisis bepaalde thema’s op de kaart heeft gezet die je nu minder prominent zou verwachten. De samenleving is inderdaad weer open en mensen zijn weer veel op pad. Sterker nog, ik kom mensen tegen die zeggen dat het wel weer eens fijn is om een avondje thuis op de bank te kunnen zitten. Anderzijds zijn andere thema’s ook nu nog erg actueel. Denk aan de vraagstukken rond het gebruik van openbare ruimte. En vergeet niet dat onderwerpen als isolement en polarisatie wellicht minder prominent zijn, maar dat het nog steeds heel goed is om daar over te praten.”

Onderwerpen tastbaar maken, mensen in contact met elkaar gaan brengen. Hoe gaat dat er komende vrijdag uit zien?
“Het vindt plaats in het vroegere EMG Faktors. Ik weet niet of je daar wel eens geweest bent, maar het is een prachtige industriële locatie. In het pand brengen we een mix van kunst en cultuur. Er is theater, er is muziek, er is beeldende kunst en er zijn verhalenvertellers. Maar er staat bijvoorbeeld ook een groot rad met daarop diverse thema’s. Aan de hand van deze thema’s is het de bedoeling dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Er is geen entreeprijs. Het is gestoeld op het principe pay what you can.”

Verbinding zoeken met de inwoners. Ook de afgelopen periode was dat in de stad al merkbaar hè?
“Klopt. In zowel april al mei zijn er al verschillende projecten georganiseerd waar mensen aan deel konden nemen. Een Rotterdamse theatermaakster is bijvoorbeeld met een zwermende groep dansers door de stad getrokken waarbij er van de openbare ruimte een club werd gemaakt. Een Tilburgs kunstcollectief kwam naar Stad om met mensen in gesprek te gaan over de vraag wat er bij jou in de kledingkast hangt. Ook deden zij een soort flashmob in winkelcentrum Paddepoel. Het zijn allemaal onderdelen om daarmee een positieve verandering teweeg te brengen en om gesprekken te starten. De finales van de projecten vinden komende vrijdag plaats.”

Komende week de finale. Wanneer ben je tevreden?
“Ik denk dat het belangrijk is om niet in aantallen te denken. Als er driehonderd mensen komen, dat is de maximumcapaciteit, dan zou dat geweldig zijn. Maar als er vijftig mensen komen, die samen met elkaar in gesprek gaan waardoor echt het doel ook behaald wordt, dan is mij dat misschien nog wel meer waard. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in.”

Meer informatie over het festival vind je op deze pagina.