“Je benut straks niet meer alle potentie die jongeren hebben, en dat is heel slecht”

Het nieuws dat de rente op de studieschuld de komende jaren wellicht verhoogd gaat worden valt niet goed bij studentenorganisaties in Groningen.

“Wat zal ik zeggen”, verzucht Ramon Tilstra van Lijst STERK. “Dit is nieuws waar je eigenlijk al niet meer van schrikt. Het wordt zo langzamerhand gewoon dat we als studenten te maken krijgen met slecht nieuws. En dan heb ik het over het leenstelsel waar we onvoldoende voor gecompenseerd worden, en dan heb ik het over de belofte dat de studieschuld geen effect zou hebben op de aanvraag van een hypotheek, wat uiteindelijk wel het geval blijkt te zijn. En daar komt nu de renteverhoging op de studieschuld bij. Het zorgt voor veel onbegrip en het wordt hierdoor ook lastiger om een leven op te bouwen.”

Lijst Calimero: “Voorheen kende iedereen wel die ene vriend die nét niet rond kwam, nu kent iedereen er velen voor wie dat geldt”
Casper Dam is van Lijst Calimero. “Het is treurig, ik word hier niet vrolijk van. Of het nieuws als een verrassing komt? Nee. Maar het is de optelsom. Er komt steeds meer bij waardoor je straks kunt spreken van een pechgeneratie. Kijk, wat dit concreet gaat betekenen is dat studenten straks honderden euro’s aan rente per jaar moeten gaan betalen. Met daarbij de opdracht om ook nog de lening af te lossen. Voorheen kende iedereen wel die ene vriend die aan het einde van de maand nét niet rond kon komen. Tegenwoordig is het al een groot deel die de eindjes niet meer aan elkaar vast kan knopen vanwege de stijgende kosten. Het gevolg is dat veel studenten maar thuis blijven wonen, en niet meer die ervaring op kunnen doen die bij het wonen in een studentenhuis hoort.”

Tekst gaat verder onder de foto

In maart vorig jaar voerden studenten actie op de Grote Markt tegen de karige compensatie voor het leenstelsel. Foto: Anneloes Struik

Lijst STERK: “Studeren is straks voor mensen die geld hebben”
Want behalve een rente op de studieschuld wordt ook het leven duurder. De prijzen van producten in de supermarkten schieten omhoog en hetzelfde geldt voor de huurprijzen van een kamer. Tilstra: “Studeren is straks alleen nog voor mensen die geld hebben. Je gaat straks niet meer alle potentie benutten van jongeren die in je land wonen, maar of je kunt studeren is afhankelijk van de bankrekening. Er komt een rem op. En je zit met een generatie die weinig perspectief heeft en die zich steeds meer zorgen maakt. Er studeren studenten af met een studieschuld van 60.000 euro die de komende dertig jaar geen hypotheek aan kunnen vragen.”

Student & Stad: “Betrouwbare overheid staat onder druk”
Steven Bosch is fractievoorzitter van Student & Stad in de Groningse gemeenteraad: “Wat je met dit nieuws kunt constateren is eigenlijk drie dingen. Ten eerste wordt de drempel om te kunnen studeren verhoogd. Ten tweede is de informatievoorziening ondermaats. Veel studenten weten niet dat deze rente verhoogd kon worden. En ten derde, en dan heb ik het over de studieschuld in relatie met een hypotheek, is er altijd gezegd dat dit geen enkele invloed op elkaar zou hebben. Dat is een leugen geweest. En dan heb je het over de betrouwbare overheid die heel erg onder druk staat.”

“Werk aan de winkel”
Bosch spreekt van een spanningsveld. “Huren wordt duurder, energiekosten stijgen, de kosten van levensonderhoud rijzen de pan uit.” De vraag is wat Student & Stad hier aan zou kunnen doen. “Als gemeente kunnen we niet alles oplossen. Maar we kunnen bijvoorbeeld wel iets doen aan het isoleren van studentenhuizen. Daar kunnen we druk op uitoefenen. We kunnen ook iets doen aan goedkoop wonen. Een goede controle en regelgeving hierop is bij uitstek een taak van de gemeente. En we moeten kijken naar nieuwbouwplannen. Als we daar naar kijken dan zien we dat er wel losse studio’s worden gerealiseerd, maar geen nieuwbouw met gedeelde voorzieningen. Daar moeten we op inzetten. En we moeten gaan handhaven of verhuurders zich houden aan het puntensysteem. Er is werk aan de winkel.”

Lijst STERK: “Ik hoop dat het kabinet luistert”
Ook Lijst Calimero en Lijst STERK hebben ideeën over oplossingen. Dam: “Laat de rente op nul procent staan. Dat is na alles wat er gebeurd is het minste wat je kunt doen.” Tilstra: “Wij hebben goede contacten met #nietmijnschuld. Die acties gaan door, waarbij er over twee weken weer een grote actie gepland staat. Dit geluid, deze problemen, die moeten gehoord worden. En ik hoop dat het kabinet daar naar wil luisteren.”