IMG: ‘Onderzoek Rekenkamer eenzijdig en feitelijk onjuist over schadeafhandeling aardbevingen’

nieuws

In het verantwoordingsonderzoek over vorig jaar van de Algemene Rekenkamer staan volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een aantal belangrijke onjuistheden over de afhandeling van bevingsschade in Groningen. Dat meldt het IMG donderdagmiddag.

In het rapport is de Algemene Rekenkamer kritisch over de gemaakte kosten en de trage werkwijze van het IMG. Voor elke euro schadevergoeding was de minister vorig jaar 74 eurocent kwijt, zo stelt de Rekenkamer. In 2020 was dat nog 56 eurocent. Daarnaast hekelt de Rekenkamer dat eind 2021 voor ongeveer 13 procent van de getroffen gebouwen was vastgesteld dat ze veilig zijn (in 2020 was dit 7 procent). Het IMG handelde volgens de rekenkamer eind 2021 zo’n 40 procent van de reguliere schadeafhandelingen binnen een half jaar af. Een jaar daarvoor lag dat percentage nog op 71 procent.

Volgens het IMG heeft de Algemene Rekenkamer ervoor gekozen om belangrijke cijfers niet te vermelden, terwijl die wel in de jaarrapportages van het IMG staan. Het IMG stelt daarnaast dat de Rekenkamer cijfers verkeerd heeft geïnterpreteerd en dat uit het bijbehorende nieuwsbericht blijkt dat er bij de schadeafhandeling in Groningen er niets ten goede verandert.

“Het verbaast ons dat de Rekenkamer ervoor kiest op deze manier eenzijdig en feitelijk onjuist over de schadeafhandeling te rapporteren”, schrijft IMG-bestuursvoorzitter Bas Kortmann. “Op deze manier draag je als Rekenkamer bij aan simplificering van de problemen die er in Groningen zijn, zowel in de schadeafhandeling en in de versterking. Daar is niemand bij gebaat. Slimme, eenvoudige oplossingen, vragen eerst om goed onderbouwde en genuanceerde probleemanalyses.”

Deel dit artikel: