Groningse overheden willen verhoging gaswinning hoe dan ook van tafel

nieuws
Foto: Gasunie

In een gezamenlijke brief aan Hans Vijlbrief roepen de Groningse overheden de staatssecretaris op om om de mogelijke verhoging van de gaswinning in Groningen koste wat kost van tafel te houden.

De Gasunie maakte vorige week bekend dat de stikstoffabriek in Zuidbroek wederom vertraging oploopt. De gastransporteur wil daarom dat er dit gasjaar nog extra gas uit Groningen wordt gehaald. De staatssecretaris gaf daarop aan dat ook hij niet voornemens is om direct extra gas te winnen uit Groningen.

Probleem van gasbedrijven, niet van Groningen

Problemen tussen aannemers en onderaannemers mogen niet een reden zijn om weer extra Gronings gas te halen, zo stellen de overheden. De Gasunie moet haar problemen dan ook zelf oplossen, zo stellen de overheden. Daarnaast bekritiseren de overheden de timing van de Gasunie bij het brengen van haar advies, omdat het niet bij zou dragen aan het herstel van vertrouwen in de overheid bij de bevingsslachtoffers.

Alle overheden tekenen

De brief aan staatssecretaris Vijlbrief is opgesteld namens de colleges van de gemeenten Oldambt, Midden-Groningen, Het Hogeland, Groningen, Eemsdelta, Pekela, Veendam, Westerkwartier, Westerwolde, Stadskanaal en de provincie Groningen en de besturen van de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze een Aa’s.