Goede sfeer en kritische vragen bij inloopbijeenkomst over opvang Oekraïners in Onnen

nieuws
Foto: google maps

De inloopbijeenkomst in Onnen over de opvang van Oekraïners op camping De Fruitberg is vrijdagavond in goede sfeer verlopen. Dat laat Dorpsbelangen Onnen weten.

“Er kwamen een kleine veertig bewoners op de inloopbijeenkomst af”, vertelt secretaris Heleen Gelinck van Dorpsbelangen Onnen. “Tijdens de bijeenkomst konden er vragen gesteld worden aan wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) en ook werd er informatie gegeven. Gedurende de avond werd duidelijk dat, ondanks het verleden van De Fruitberg, niemand er op tegen is. Wel wil men hele goede en duidelijke afspraken op papier hebben staan. De gemeente heeft daarop aangegeven om voor augustus nog een bijeenkomst te organiseren om alles duidelijk te communiceren.”

Augustus
Dat de bewoners dit willen heeft te maken met de historie van De Fruitberg. De afgelopen jaren is het in gebruik geweest door het COA, daarvoor verbleven er Roemenen op de camping. “Tijdens die periode was het niet duidelijk wanneer het zou stoppen. Nu heeft de gemeente heel duidelijk gezegd, het is voor anderhalf jaar plus maximaal een verlenging van een half jaar. De eerste vluchtelingen zullen in augustus naar hier komen, en uiterlijk twee jaar later, in augustus 2024, is men weer vertrokken.”

Chalets
De Oekraïners zullen opgevangen worden in de chalets op het terrein. “Daar zal de komende periode hard aan gewerkt moeten worden. De camping is gekocht door Bas van Engeland en Annemiek Vegter die er een natuurcamping willen realiseren. In alle rust wilden ze de chalets opknappen. Afgelopen week hebben ze bijvoorbeeld de vloeren uit de chalets gehaald omdat deze verrot en beschimmeld waren. In dat vernieuwingsproces zal nu wat snelheid in moeten komen, waarbij ze hulp gaan krijgen om dit te realiseren.”

Kritische vragen
Tijdens de avond werden er ook kritische vragen gesteld. “De wethouder liet weten daar blij mee te zijn omdat ze daar iets mee kan. En dan moet je vooral denken aan vragen of de opvang echt bedoeld is voor maximaal twee jaar. En hoe het bijvoorbeeld zit met de realisatie van hekken en verstralers. Daarop kregen we te horen dat er geen hekken of wat dan ook komen. De vluchtelingen die hier gaan komen hebben allemaal werk en de kinderen gaan naar school of zitten in de opvang. Wel kregen we te horen dat er een grote behoefte is aan taallessen. Hun Engels is bijvoorbeeld heel matig.”

Tijdelijke woonbestemming
Gedurende de periode van opvang gaan Bas en Annemiek gewoon verder met de realisatie van hun natuurcamping. “De chalets worden daar dan uiterlijk over twee jaar aan toegevoegd. Door één van de aanwezigen werd ook gevraagd of er dan opnieuw kans is dat er mensen worden opgevangen op de camping, maar daarover was men duidelijk. Dat gaat niet gebeuren, dit is een woonbestemming die tijdelijk is.”