Celstraf van 48 dagen en ambulante behandeling voor steekpartij Alfa College

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Een 18-jarige jongen uit Groningen krijgt een celstraf van 48 dagen wegens een steekpartij bij het Alfa College in de Euroborg en een mishandeling in Selwerd. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke jeugddetentie van 222 dagen.

De steekpartij vond halverwege november plaats. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn been en moest in een ziekenhuis worden behandeld aan een diepe steekwond. De verdachte vluchtte na het incident op een scooter weg van de Boumaboulevard, waarna de politie een zoekactie startte. Drie dagen later werd de verdachte aangehouden. De Stadjer werd ook veroordeeld voor een geweldsincident in de maand voor de steekpartij. Daarbij brak een slachtoffer een hand en liep een hersenschudding op.

Uit rapporten van de reclassering bleek dat de jongen erg beïnvloedbaar is, jonger lijkt dan hij is en bovendien een zware jeugd achter de rug heeft, waardoor hij psychische problemen heeft. Daarom werd er jeugdstrafrecht op hem toegepast.

De rechtbank vond het niet in het belang van de verdachte dat hij weer de gevangenis in gaat en daarom staat de onvoorwaardelijke straf gelijk aan het voorarrest.

Naast de voorwaardelijke en onvoorwaardelijke celstraf moet de verdachte de komende twee jaar een ambulante behandeling volgen, begeleid wonen en dagbesteding hebben. Ook kreeg hij een leerstraf van veertig uur. Het slachtoffer van het steekincident kreeg een schadevergoeding van drieduizend euro toegewezen.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder 50 dagen cel onvoorwaardelijk, 220 dagen voorwaardelijk, 150 uur werkstraf en vijfduizend euro schadevergoeding.