CDA wil opheldering over uithuisplaatsing Groningse kinderen

nieuws
Foto: Myriams-Fotos via Pixabay.com

De raadsfractie van het CDA wil opheldering van het gemeentebestuur over uithuisplaatsingen in gemeente. De fractie vreest dat ook Groningse kinderen uit huis zijn geplaatst (of juist niet), omdat zorgprofessionals onder druk staan door aansprakelijkheid wanneer er ‘iets fout gaat’.

Het CDA stelt de vragen, naar aanleiding van het recente debat in de Tweede Kamer over  de uithuisplaatsing van kinderen door het toeslagschandaal. De interesse van de fractie werd met name gewekt, toen gedurende het debat werd geïnsinueerd dat er verschillende ‘verwrongen prikkels’ in de jeugdzorg zijn geslopen. Professionals in de jeugdzorg kunnen aansprakelijk zijn als er ‘iets fout gaat’, als ze besluiten om een kind niet uit huis te plaatsen. Als een professional in een instelling voor een dergelijk feit komt te staan, blijven zij buiten schot.

De CDA-fractie wil daarom weten hoe het aantal uithuisplaatsingen in Groningen zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en of het gemeentebestuur herkent of er ook in Groningen dergelijke ‘prikkels’ bestaan onder zorgprofessionals.  “Het belangrijk te stellen dat wij geen vraagtekens zetten bij het zware werk en de intrinsieke wil om het goede te doen bij onze zorgverleners”, benadrukt CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan. “Tegelijkertijd zetten de geïnsinueerde en niet weersproken verwrongen prikkels aan tot vragen.”

Deel dit artikel: