Categorieën: Nieuws

Aanloop naar bloedmaan komende nacht boven Stad goed te zien: “Ik heb goede hoop”

In de nacht van zondag op maandag krijgen we te maken met een totale maansverduistering. De bloedmaan zal in Groningen niet zichtbaar zijn, maar de aanloop er naar toe naar alle waarschijnlijkheid wel.

“Laat ik maar met de deur in huis vallen, het wordt geen hele mooie maansverduistering”, vertelt sterrenkundige Jeffrey Bout. “En dat heeft te maken met het tijdstip waarop de maan volledig verduisterd zal zijn. Als het tien minuten eerder plaatsvond dan hadden we het kunnen zien, maar nu zal de maan in Groningen op het hoogtepunt van de eclips al onder zijn. In Utrecht daarentegen gaat de maan een kwartier later onder. Daar is de kans groter.”

“Maan gaat in een hele korte tijd veranderen in een sikkel”
Een totale maansverduistering. Ook wel een bloedmaan genoemd. De maan komt volledig in de schaduw van de aarde te staan en dat geeft een rode gloed. “De aanloop naar de totale verduistering zou in Groningen wel zichtbaar moeten zijn, maar we zijn dan afhankelijk van de bewolking. Wat je gaat zien is dat de maan in hele korte tijd verandert in een sikkel. Dit proces begint rond 04.30 uur en duurt tot 05.30 uur. Tussen 5.29 uur en 6.55 uur staat de maan precies in de schaduw van de aarde. Dus het kan de moeite waard zijn om straks je wekker te zetten en om de hond uit te laten. Maar nogmaals, er wordt bewolking voorspeld.”

OOG-weerman Johan Kamphuis: “Ik denk dat de dikste bewolking over de Waddeneilanden trekt”
Maar gaan we te maken krijgen met bewolking? Laten we die vraag voorleggen aan OOG-weerman Johan Kamphuis. “Komende nacht trekt er sluierbewolking over. Dat bevindt zich op een hoogte van 7 tot 10 kilometer. Ik verwacht dat het grootste gedeelte echter op gaat lossen. In de ochtend krijgen we te maken met dikkere sluierbewolking op middelbaar niveau. Mijn verwachting is echter dat de dikste bewolking over de Waddeneilanden gaat trekken, en dat het in Groningen mee gaat vallen. Dus ja, er zal bewolking overtrekken, maar niet de lage en middelbare bewolking die je bij zulke situaties absoluut niet wilt hebben. Dus ik heb goede hoop dat het wel eens goed zichtbaar zou kunnen zijn.”

“Maan staat laag in het zuidwesten”
Terug naar Bout. Want waar moeten we gaan kijken? “De maan staat morgenochtend laag in het zuidwesten. Het is dus belangrijk dat je vrij zicht moet hebben op de zuidwestelijke horizon.” Een totale maansverduistering is een behoorlijk uniek verschijnsel. “De volgende totale eclips is op 7 september 2025, maar ook die zal niet geheel te zien zijn. De verduistering die echt goed te zien zal zijn vindt plaats op 20 december 2029. Maar niet getreurd. Er is later dit jaar ook nog genoeg moois te zien. Komend najaar krijgen we te maken met een gedeeltelijke zonsverduistering. Dus er is genoeg aan het firmament te zien.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

22 minuten geleden

Olivier de Bruijne stopt na bijna zes jaar als directeur bij het IMG

Algemeen directeur Olivier de Bruijne zwaait, per 1 oktober, na bijna zes jaar af bij…

42 minuten geleden

Ook in Groningen delen niet alle agenten bekeuringen uit voor lichte overtredingen

Zwartrijders, fietsers zonder licht en wildplassers in Groningen zouden er vanaf dinsdag wel eens zonder…

57 minuten geleden

Ingrijpende verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

1 uur geleden

Oud NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt eredoctoraat van RUG

De Rijksuniversiteit Groningen reikt over twee weken vier eredoctoraten uit in het Academiegebouw. Eén van…

2 uur geleden

Vrouw (35) uit Stad slaat, schopt en spuugt tegen Arriva-boa die om vervoersbewijs vraagt

Agenten hebben zondagavond een 35-jarige vrouw uit Groningen aangehouden vanwege een mishandeling van een medewerker…

2 uur geleden