Categorieën: Nieuws

Wethouder baalt dat deelscooters niet in Beijum en Lewenborg zijn te vinden

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer baalt dat deelscooters momenteel niet in Beijum en Lewenborg zijn te vinden. De wethouder geeft aan in gesprek te willen met aanbieders Check en Felyx.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van raadslid Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren. “Wij vinden het niet fijn”, reageert Broeksma. “Wij denken dat de scooters juist ook in Beijum en Lewenborg te vinden zouden moeten zijn omdat de voertuigen de potentie hebben om autoritten te vervangen. Als het gaat om de vergunningseisen. We hebben daar nadrukkelijk in gezet dat de deelscooters in bijvoorbeeld Haren, Ten Boer, bij treinstations en op P&R-terrein te vinden moeten zijn. Beijum en Lewenborg hebben we niet actief benoemd, omdat we verwacht hadden dat deze gebieden meegenomen zouden worden. Achteraf gezien hadden we deze twee wijken ook specifiek moeten benoemen.”

Wethouder Broeksma: “Scooters in Beijum en Lewenborg staan meerdere dagen stil”
De scooters van Check zijn nooit te vinden geweest in Beijum en Lewenborg, Felyx heeft de scooters er onlangs weggehaald. Broeksma weet waarom: “Het heeft er mee te maken dat de scooters in deze wijken meerdere dagen stil staan in vergelijking met de scooters in de binnenring. Als een scooter langere tijd stil staat, dan leidt dit tot overlast in de buurt en levert het ook geen geld op voor de aanbieder. De scooters moeten zoveel mogelijk bewegen. Als College gaan we uiteraard in gesprek met de twee bedrijven, waarbij we willen gaan kijken naar de mogelijkheden. Wellicht dat we kunnen kijken naar strategische plekken waar ze geplaatst kunnen worden, waarmee de overlast zoveel mogelijk voorkomen kan worden.”

Jimmy Dijk (SP): “Voorwaarde dat het bedrijf de scooters weer op haalt?”
Felyx geeft aan dat ze zien dat de scooters wel naar de wijken rijden, maar dat de voertuigen niet terugkeren naar andere plekken in de stad. Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “Maar dat is toch hoe dingen gaan? Als er een volle lijnbus naar Beijum rijdt dan is de kans groot dat deze even later weer leeg terugkeert. Kun je niet als voorwaarde stellen dat het bedrijf zelf weer de scooters uit de wijk op haalt?”

Wethouder Broeksma: “Komende herfst evaluatie”
Broeksma: “We hebben het over een commerciële aanbieder en niet over een vorm van openbaar vervoer. Locaties als Ten Boer en Meerstad hebben we meegenomen in de eisen, bij Beijum en Lewenborg dachten we dat het wel goed zou komen omdat er in beide wijken 20.000 mensen wonen. De huidige vergunning loopt tot 30 april volgend jaar. Komende herfst gaan we het aanbod van deelscooters evalueren.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ondanks extra maatregelen zullen mensen weken moeten wachten op paspoort: “Komende jaren zal het ook druk zijn”

De maatregelen die de gemeente heeft genomen vanwege de wachttijd voor de aanvraag van een…

17 minuten geleden

Bushaltes zijn sinds deze week makkelijker te vinden op het Zuiderdiep: “Aanduiding komt ook in de app”

De halteborden bij de bushaltes op het Gedempte Zuiderdiep zijn sinds deze week uitgerust met…

59 minuten geleden

Drs. Vijfje aan kop na monsterzege, verpletterende overwinning PKC’83/Team Amoeri

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben in de eredivisie B van het zaalvoetbal vrijdagavond thuis…

2 uur geleden

Voormalig lijsttrekker Jan Jacob Hilberdink legt taken neer als fractievertegenwoordiger bij Volt

Jan Jacob Hilberdink heeft afscheid genomen als fractievertegenwoordiger bij Volt. Vorig jaar was hij bij…

2 uur geleden

Deuren Provinciehuis zaterdag geopend voor gesprek over Nij Begun

De deuren van het Provinciehuis zullen zaterdag geopend zijn voor geïnteresseerden om in gesprek te…

2 uur geleden

Wolken, opklaringen, buien en fris weer blijven de komende week het devies

Zonder jas de deur uit zit er voorlopig niet in en een paraplu kan op…

12 uur geleden