Categorieën: Nieuws

Weg langs Eemskanaal krijgt verkeersdrempels om aanrijdingen met wild te verkleinen

De Eemskanaal Zuidzijde in de Lagelandpolder krijgt verkeersdrempels. Dat heeft wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) woensdagmiddag laten weten tijdens het Politieke Vragenuur.

Jongman reageerde daarmee op vragen van de fractie van de Partij voor de Dieren. “Op de weg langs het Eemskanaal zien we dat er vaak te snel wordt gereden. Hierdoor komen er regelmatig aanrijdingen voor met wild”, introduceert raadslid Janette Bosma de vragen. Bosma stelde ook vragen naar aanleiding van recente artikelen in de media. Door de ingevoerde zomertijd is het aantal aanrijdingen met wild sterk toegenomen. Het raadslid wilde van de wethouder weten hoe de situatie er in de gemeente voor staat.

Wethouder Jongman: “Kans op aanrijdingen moet zoveel mogelijk verkleind worden”
Wethouder Jongman: “Het is heel treurig dat dieren slachtoffer worden van aanrijdingen. Als College zijn we het met de Partij voor de Dieren eens dat de kans hierop zoveel mogelijk verkleind moet worden. Maar het is vooral aan de provincie en aan Rijkswaterstaat, en daarom lijkt het het College verstandig om de vragen op de juiste plek te stellen. Wel wil ik ingaan op een aantal zaken.”

350 aanrijdingen
“Als het gaat om aanrijdingen dan beschikken wij niet over de meest recente cijfers. In de periode 2015 tot 2019 gaat het jaarlijks om 350 aanrijdingen met reeën in de hele provincie Groningen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in het voorjaar, als jonge bokken verstoten worden en hun heil anders gaan zoeken. Ook de vroegere drukte op de wegen vanwege de invoering van de zomertijd leidt tot meer aanrijdingen. Voor zover bekend zijn er in de gemeente nog geen voorzorgsmaatregelen genomen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als we kijken naar de recente nota Dieren Bekijken dan wordt daarin wel genoemd om concrete maatregelen te nemen op plekken waar veel aanrijdingen plaatsvinden. Dit wordt momenteel uitgewerkt, waarbij gekeken wordt waar deze ‘hotspots’ zich bevinden en of overwogen kan worden om hier bijvoorbeeld matrixborden te plaatsen.”

Drempels
Dan over de Eemskanaal Zuidzijde: “In samenspraak met bewoners is er de afgelopen periode gesproken over snelheidsremmende maatregelen. De voorbereiding en uitvoering zijn hier inmiddels ook in gang gezet. De verwachting is dat er in de loop van dit jaar enkele drempels worden aangelegd waarmee het aantal aanrijdingen met wild verkleind moet worden.”

Meldplicht
Bosma: “Nog even over de recente cijfers. Als een bestuurder een dier aanrijdt, dan is er een zogeheten meldplicht. Dat gemeld wordt dat er een aanrijding geweest is. Heeft u enig idee of deze meldplicht gevolgd wordt?” Jongman: “Dat weet ik niet. Dat is denk ik ook meer een vraag voor de provincie. Daarnaast stelt u nu een hele technische vraag waar ik niet direct klip en klaar een antwoord op heb. Het lijkt me verstandig dat ik u in contact breng met een ambtenaar zodat u het antwoord krijgt waar u recht op hebt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag zon en bewolking, komende dagen zomers maar ook buien’

De hogere temperaturen gaan we de komende dagen kwijtraken. In plaats daarvan wordt het met…

4 uur geleden

Ruim vijftig lopers gaan de nacht in bij ultraloop Kardingebultra

De deelnemers aan de Kardingebultra gaan zaterdagavond om 22.00 uur hun negende uur in. De…

6 uur geleden

Omstanders redden persoon uit Hoorsemeer

Omstanders hebben zaterdagavond een persoon uit het Hoorsemeer gered. Dat meldt nieuwsfotograaf Rick ten Cate…

7 uur geleden

Zwembaden Ten Boer en Hoogkerk swingen onder zomerzon: “Extra lang geopend”

De start van de zomervakantie voor de schooljeugd wordt zaterdag 'gevierd' met een echte zomerse…

9 uur geleden

FC klopt Emmen in tropisch oefenduel

FC Groningen rekende zaterdagmiddag op het terrein van amateurclub Rolder Boys af met FC Emmen…

10 uur geleden

Regenboogbankje Haren door vandalen omver geduwd: “Weggehaald om onveilige situaties te voorkomen”

Het regenboogbankje aan de Kerklaan in Haren is vrijdag opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen.…

11 uur geleden