Categorieën: Nieuws

PvdA schuift Rik van Niejenhuis naar voren als wethouderskandidaat: “Ik moet het nog even laten bezinken”

Rik van Niejenhuis is door de fractie van de Partij van de Arbeid in de gemeente Groningen naar voren geschoven als wethouderskandidaat.

“Ik moet het allemaal nog even laten bezinken”, reageert Van Niejenhuis. “Maar het klopt inderdaad dat ik naar voren ben geschoven als wethouderskandidaat. Ik kreeg het nieuws gisteravond te horen tijdens onze fractievergadering. Een selectiecommissie had een advies uitgebracht en dat werd overgenomen. Of ik het verwacht had? Weet je, dit zijn van die dingen die logisch lijken maar die nog maar wel even moeten gebeuren. En of ik ook echt wethouder word; dat is afhankelijk van het formatieproces voor het nieuwe College en hoeveel wethouders de PvdA mag leveren.”

Politiek verslaggever Ecco van Oosterhout: “Geen verrassing”
Politiek verslaggever Ecco van Oosterhout van OOG Tv had het wel verwacht. “Dat Van Niejenhuis naar voren wordt geschoven verbaasd mij niks. Op de avond dat Roeland van der Schaaf aankondigde dijkgraaf te gaan worden, toen circuleerde de naam van Van Niejenhuis al. Het lag voor de hand. Ondanks dat hij nog niet zo heel lang raadslid is, heeft hij wel veel contacten vanwege zijn werk als directeur bij Groninger Dorpen. Hij kent de mensen, hij heeft het netwerk. Toevallig vroeg ik Carine Bloemhoff van de PvdA vorige week of de kogel al door de kerk was. Die vraag wilde ze niet beantwoorden. Toen zei ik, jullie zijn toch niet gek? Het is toch volstrekt logisch? En nu blijkt dat het dus logisch is.”

Van Niejenhuis: “Arme mensen worden armer, rijke mensen worden rijker”
Terug naar Van Niejenhuis. “Er heerst wel een bijzondere positieve stemming vanmiddag. Er komen veel berichten binnen op mijn telefoon, en mijn ouders kwamen zojuist langs om mij te feliciteren.” Op de vraag of dit nu de kers op de taart is, is de wethouderskandidaat duidelijk: “Ik ben nu 42 jaar oud, en ik ben drie jaar raadslid. Als ik wethouder word, dan betekent het ook dat ik heel hard ga werken. We hebben namelijk te maken met een oneerlijke samenleving. We hebben arme mensen die armer worden en rijke mensen die rijker worden. Ik wil me in gaan zetten voor een gelijkwaardige samenleving.”

“Rijke mensen hebben geen idee welke problemen zich aan de andere kant van de samenleving afspelen”
Van Niejenhuis vertelt verder: “Die gelijkwaardige samenleving dat vond ik als kind al belangrijk. Ik heb een gestapelde opleiding gedaan. Ik ben van de mavo naar de havo naar het hbo gegaan. Ik heb in mijn leven contacten gemaakt met mensen uit alle lagen van de samenleving. En daar zit een groot deel van het probleem. We hebben tegenwoordig rijke mensen die alleen contacten hebben met vrienden die ook een gespekte bankrekening hebben. Die niet weten wat er aan de andere kant van de samenleving speelt. Dat probleem, daar wil ik mij voor inzetten. Dat we een gelijkwaardige samenleving krijgen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft een klein cordon politie vrijdagavond enige tijd onderzoek gedaan,…

2 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

4 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

5 uur geleden

Maaltijdbezorger naar ziekenhuis na flinke botsing op Wilhelminakade

Op de Wilhelminakade heeft vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een maaltijdbezorger…

6 uur geleden

Honderden ronkende motoren rijden zaterdagochtend vanuit De Wijert richting Almelo

In De Wijert zou het vrijdagavond en zaterdagochtend wel eens wat lawaaiig kunnen zijn. Dan…

6 uur geleden

Uit Stad ontsnapte tbs’er (33) terug in Nederland na uitlevering door Tsjechië

Mouloud M., de tbs’er die begin februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen, is…

8 uur geleden