Categorieën: Nieuws

Onderzoekers UMCG weten dankzij Lifelines samenstelling gezonde darmflora te identificeren

Het is onderzoekers van het UMCG gelukt om de samenstelling van gezonde darmflora te identificeren en te beschrijven. De onderzoekers publiceren hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Aanleiding voor het onderzoek is dat vaak gesproken wordt over een gezonde darmflora, maar dat niet duidelijk was wat daarmee precies bedoeld wordt. Door de darmflora van ruim 8.200 Lifelines-deelnemers zeer uitvoerig te analyseren, kan aangegeven worden wanneer de darmflora gezond is. Het onderzoek richtte zich op de samenstelling van een gezond microbioom. Met het onderzoek heeft men in kaart kunnen brengen welke bacteriën in het microbioom betrokken zijn bij ziekte en welke juist bij gezondheid.

Microbioom
Opvallend was dat uit de studie bleek dat niet alleen iemands huidige leefomstandigheden bepalend zijn, maar ook de omstandigheden uit het verleden. Zoals de leefomgeving in de kindertijd kunnen invloed hebben op de samenstelling van het microbioom. Door het onderzoek is de term darmflora vervangen door microbioom. Al enige tijd is bekend dat het microbioom betrokken is bij het ontstaan van diverse ziekten. Het microbioom is het geheel aan bacteriën en andere micro-organismen dat ieder mens heeft. Veranderingen in de samenstelling en functie van het microbioom zijn in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsstoornissen bij de mens, variërend van maag,- darm,- en leverziekten tot psychische stoornissen.

Micro-organismen
Maar wanneer is een microbioom gezond, en wanneer niet? Om dit te kunnen vaststellen werd in 2015 door UMCG-onderzoekers het Dutch Microbiome Project gestart. Tijdens deze studie hebben de onderzoekers één van de grootste, uit meerdere generaties bestaande cohorten tot nu toe gegenereerd en geanalyseerd. De onderzoekers gingen van meer dan 8.200 deelnemers van Lifelines de precieze samenstelling en functie van hun microbioom na door het DNA van alle aanwezige micro-organismen compleet te analyseren.

Analyseren ontlasting
Bij het onderzoek waren deelnemers betrokken die in goede gezondheid verkeren, alsook deelnemers die verschillende ziektebeelden hebben. Door de ontlasting van deze deelnemers heel precies te analyseren bleek dat maar liefst 241 klinische factoren van invloed zijn op de samenstelling van het microbioom. Uit het onderzoek blijkt dat veel ziekten beïnvloed worden door de samenstelling van het microbioom. Met de resultaten weet het UMCG nu te omschrijven wanneer een microbioom gezond is. Therapieën die op het microbioom zijn gericht, zijn daardoor in de toekomst gemakkelijker te ontwikkelen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

14 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden