Categories: Nieuws

Nieuwe middelbare school Het Labyrint wil zich vestigen rondom Glimmen

De nieuwe middelbare school Het Labyrint is op zoek naar een locatie in de omgeving van Glimmen. De nog niet bestaande school voor voortgezet onderwijs hoopt volgend schooljaar een start te maken met een klas van 18 leerlingen.

Hun nieuwe locatie moet geen traditioneel schoolgebouw zijn, maar mag ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld een restaurant of boerderij, vertelt mede-oprichter Ardan van de Graaf in Haren Doet.

Het Labyrint is een middelbare school voor kleinschalig onderwijs. Er wordt uitgegaan van de interesses en talenten van leerlingen. Het belangrijkste is dat zij enthousiast worden van wat ze leren. ”Er wordt per leerling een plan gemaakt om hun talenten te ontwikkelen”, aldus Ardan. Dit wordt gecombineerd met de standaard vakken die je op een normale middelbare school krijgt, maar deze vakken zijn niet het belangrijkst.

In een klas zitten alle niveaus en leeftijden door elkaar heen. De leerlingen mogen zelf kiezen hoe hun traject eruit gaat zien. Als je bijvoorbeeld  radio wilt maken, dan wordt gekeken naar hoe dit past in de andere vakken. Er is genoeg vrijheid om zelf te kiezen waar de focus ligt. De school zorgt voor de docenten die hun lessen aanpassen op wat er nodig is.

Volgens Ardan heeft het huidige onderwijssysteem een hapklaar aanbod en dat is niet altijd het beste. Dit is ook één van de redenen dat hij deze school opricht. ”Het leerpotentieel van jongeren tussen de 12 en 18 jaar wordt afgekaderd door het aanbod. Andere waardevolle herinneringen gaan daardoor verloren”. Daarnaast merkt Ardan ook dat je de meeste dingen van de middelbare school niet nodig hebt. ”Gewone scholen trekken leerlingen leeg en geven weinig ruimte om zich te ontwikkelen. Alles ligt vast, waardoor de interesse niet optimaal is”.  Het doel van het Labyrint sluit daar niet bij aan. Zij willen eerst kijken of een leerling er klaar voor is. Dat is veel effectiever.

Mensen die een suggestie hebben voor een locatie kunnen zich melden. Tips zijn welkom. Je kan ze doorsturen via de website, Facebookpagina of Instagrampagina van de school.

Beluister hieronder het volledige interview

 

Heleanne Prins

Recent Posts

Kevin van Veen terug naar Schotland voor geboorte baby

Voetballer Kevin van Veen is deze woensdag voor onbepaalde tijd teruggekeerd naar Schotland. De spits…

23 minuten ago

Johan de Wittstraat krijgt meer groen en grotere pluktuin

De gemeente stelt 278 duizend euro beschikbaar voor de herinrichting van de Johan de Wittstraat…

38 minuten ago

Verpleegkundigen UMCG delen taartjes uit op Wereld Aids Dag

Aanstaande vrijdag is het Wereld Aids Dag. Drie verpleegkundigen van het UMCG gaan die dag…

1 uur ago

Studentenorganisaties blij met nieuwe zorgverzekering

De studentenorganisaties zijn blij met de nieuwe zorgverzekering voor studenten. ”Die sluit écht aan op…

2 uur ago

“Woensdag winterse buien, komend weekend kans op sneeuw”

De winter laat zich de komende dagen vaak zien. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen er…

13 uur ago

Noordlaren noemt berichten over marathon op natuurijs voorbarig

Het heeft nog amper gevroren in Groningen, maar toch liet de KNSB dinsdag weten dat…

13 uur ago