Categorieën: Nieuws

NAM zet 1,4 miljard opzij voor aardbevingsschade, gasbedrijf boekte 385 miljoen euro winst

De NAM heeft een verlies van 315 miljoen euro in 2020 omgezet in een winst van 385 miljoen euro in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag wat de gas- aardoliemaatschappij donderdag naar buiten heeft gebracht. In het afgelopen jaar zette het bedrijf 1,4 miljard euro uit haar vermogen opzij om schadeclaims, het preventief versterken van gebouwen en andere kosten voor het schadeafhandelings- en versterkingsproces te kunnen betalen.

Volgens directeur John Altena was 2021 een ” bijzonder goed jaar’ voor de NAM, met goede productiecijfers tegen lagere kosten. Hoewel de coronamaatregelen het bedrijf op haar productielocaties behoorlijk in de weg zat, kom het bedrijf 2021 winstgevend afsluiten dankzij de aanzienlijk hogere gasprijzen. Dit ondanks de extra financiële reserveringen voor de verwachte kosten die de overheid aan de NAM doorbelast voor de schadeafhandeling en versterkingsopgave in Groningen.

Daarvoor zette de NAM 1,392 miljard euro opzij. Of dat genoeg is, blijft voorlopig een vraag. Uit een raming van het Financieel Dagblad blijkt dat de kosten voor schadeafhandeling en versterking voor het bedrijf wel eens op zouden kunnen lopen tot tien miljard euro. De NAM ligt dan ook in de clinch met het Rijk over de aansprakelijkheid voor de bevingsschade en de rechtmatigheid van de doorbelasting aan de NAM van een gedeelte van de kosten voor schadeafhandeling. De NAM en moederbedrijf Shell willen de kosten voor de aansprakelijkheid eigenlijk afkopen van het Rijk. In het jaarverslag staat dan ook dat de raming voor het gereserveerde bedrag niet goed te bepalen is.

Daarnaast heerst er volgens de NAM nog teveel onzekerheid over de datum van de sluiting van het Groningenveld. Het bedrijf hoopt dat er volgend jaar duidelijkheid komt voor het bedrijf, zodat het weet waar het aan toe is. Volgens de NAM levert het niet alleen financiële onzekerheid op voor het bedrijf, maar zorgt het daarnaast voor onduidelijkheid bij de inwoners van Groningen. “Het sluiten van het veld is een belangrijke toezegging aan de Groningers en vermindert de kans op aardbevingen”,aldus de NAM.

Tom Veenstra

Recente berichten

Katie Melua komt naar ESNS als gastspreker

Katie Melua komt in januari naar Groningen. Ze doet mee aan een besloten ‘keynote-interview’ op…

2 minuten geleden

Wat vind jij van het gemeentebestuur? Al meer dan 1.500 Groningers geven hun mening via de OOG Thermometer!

Wat vind jij van het gemeentebestuur? Al meer dan 1.500 Groningers hebben hun mening gegeven…

52 minuten geleden

Tijdelijke gebouwen van school en kinderopvang Meerstad krijgen nieuwe plek

De tijdelijke gebouwen die tot en met de meivakantie werden gebruikt door IKC Groenewei aan…

1 uur geleden

RUG-beveiliging weigerde studenten vanwege mondkapje en Palestinavlag, universiteit erkent fout

De afgelopen maanden is aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onterecht de toegang tot…

2 uur geleden

Drie jaar cel geëist tegen man (38) uit Ten Post voor langdurig misbruik stiefdochter

Het Openbaar Ministerie eist 36 maanden celstraf (waarvan 12 maanden voorwaardelijk) tegen een 38-jarige man…

3 uur geleden

Noodkreet van bewoners Betonbos: ‘Als er niks gebeurt, zijn we over een maand dakloos’

Over een maand dreigt een groot deel van de bewoners van het Betonbos dakloos te…

3 uur geleden