Mijnraad vindt dat kabinet flexibeler moet opereren bij sluiting Groningenveld

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Het kabinet moet flexibeler opereren bij het definitief sluiten van het Groningenveld. Dat heeft de Mijnraad maandag laten weten in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw heeft laten weten dat de gaswinning in het Groningenveld nog dit jaar gaat stoppen. Het veld blijft daarna nog een jaar open, waarbij in noodgevallen gebruik kan worden gemaakt van de gasvoorraad. Daarbij is het aardgas alleen beschikbaar voor woningeigenaren en ziekenhuizen en niet meer voor grote industriereuzen.

De Mijnraad, een onafhankelijke adviescommissie, ziet liever dat de definitieve sluiting een jaar of twee jaar later komt. Voorzitter Staf Depla van de Mijnraad verwijst daarbij naar de onzekere tijden waarin we leven. Door een snelle sluiting vermindert de wendbaarheid. Volgens hem moeten we geen dingen doen waar we later spijt van kunnen krijgen. Volgens Depla maakt het niet zoveel uit of er nu een jaar minder of meer gas wordt gewonnen. Volgens hem gaat het er om dat de versterkingsoperatie goed en serieus wordt uitgevoerd.