Kabinet krijgt te horen dat grenzen opvangplekken Oekraïners in zicht zijn

nieuws
Foto: Chris Bakker

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel heeft maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad te horen gekregen dat gemeenten tegen de grenzen aanlopen van wat mogelijk is bij de opvang van Oekraïners. Bij de vergadering was burgemeester Koen Schuiling (VVD) namens de provincie Groningen aanwezig.

Van der Brug had in een eerder stadium gevraagd om voor 23 mei minstens 50.000 opvangplekken te realiseren. De burgemeesters gaven aan dat dit moeilijk gaat worden. Inmiddels zijn er in het land 42.000 plekken beschikbaar. In Groningen werd maandag het voormalige Formule 1-hotel in gebruik genomen, eerder werden al een studentenflat in Selwerd, het Nescio Hotel in Haren en een slaapboot in het Eemskanaal beschikbaar gesteld. Daarnaast liet wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) onlangs weten dat er driehonderd vluchtelingen door particulieren worden opgevangen. Of er gekeken wordt naar nog meer locaties in de gemeente is onbekend.

Toch zoekt Van der Burg nog meer locaties. Als het aantal van 50.000 behaald is moeten er voor eind juni 75.000 plekken beschikbaar zijn. De staatssecretaris maakte bekend dat een speciale organisatie, de Nationale Opvangorganisatie, gemeenten gaat ondersteunen bij het zoeken naar locaties.

Deel dit artikel: