Categories: Nieuws

Benni Leemhuis: “Onno Ruding, houd uw mond zeker een jaar over gaswinning in Groningen”

Raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad vindt dat oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) zeker een jaar zijn mond moet houden over de gaswinning in Groningen. Leemhuis verwijt de politicus een vast patroon dat je vaker bij hotemetoten terugziet.

Leemhuis doet de uitspraak nadat in de provincie Groningen op Paaszondag een aardbeving werd gemeten van 1.8 op de schaal van Richter. Terwijl Ruding eerder op de dag in het televisieprogramma WNL Op Zondag had laten weten dat de gaskraan in Groningen voor tenminste nog een jaar open moet blijven.

“Ruimhartig compenseren”
Volgens de oud-minister is er in Groningen wel begrip voor de gaswinning als het Rijk de provincie maar ruimhartig compenseert. “Groningers kunnen ook rekenen. De tijden zijn veranderd. De huidige minister van Financiën zal blij zijn met de opbrengsten uit Groningen en het past helemaal in het huidige beleid tegen Poetin.” Volgens Ruding doet het kabinet er verstandig aan om het Groningenveld langer open te houden. “Daarmee verklein je de internationale gasproblematiek en krijgt Poetin niet de kans om rijker te worden van gasopbrengsten.”

Benni Leemhuis: “Men heeft geen idee hoe groot de schade is”
Leemhuis omschrijft de reactie van Ruding als een patroon. “Het is een vast patroon dat je bij huidige en voormalige hotemetoten terug ziet. Er wordt gezegd dat er ruimhartig gecompenseerd moet worden en vervolgens komt er een zinnetje achteraan dat de gaskraan open kan blijven. En daar kan ik me echt boos om maken. We zijn het land van de toeslagenaffaire en de aardbevingsellende. In Groningen zitten mensen al tien jaar te wachten op een eerlijke afhandeling van de schade. Als je zulke uitspraken doet, zoals Ruding die ventileert, dan ben je niet geloofwaardig. Dan heb je geen idee hoe groot de schade is. En dan heb ik het niet alleen over de zichtbare schade aan woningen maar ook de mentale schade die mensen door de jaren heen op hebben gelopen.”

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Lichte aardbeving bij Froombosch

Bij Froombosch heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een lichte aardbeving plaatsgevonden. Dat…

23 minuten ago

Graaf volgende week zaterdag je eigen archeologische vondsten uit de Grote Mark

Ter gelegenheid van de Dag van de Bouw opent aannemer Avitec volgende week zaterdag de…

33 minuten ago

Ouderenzorg stuurt brandbrief naar minister: ‘Geef ons zuurstof, niet het mes op de keel’

Financiële kortingen hebben er de afgelopen periode voor gezorgd dat ouderenzorgorganisaties in Noord-Nederland het gevoel…

1 uur ago

Temperatuur in Groningen blijft stijgen met mogelijk tropische piek op zondag

Voorlopig lijkt niks de opmars van het zomerweer in Groningen te kunnen stuiten. Weerman Johan…

12 uur ago

Ambassadeur VS eet bammetjes met Schuiling en maakt eierballen bij cafetaria in Stad

Terwijl Groningen woensdag het onderwerp van gesprek was in Den Haag, ging Shefali Razdan Duggal…

12 uur ago

Helpman blijft tweedeklasser na nederlaag tegen Valthermond

Helpman heeft donderdagavond de uitwedstrijd in de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse met…

12 uur ago