Raadsfracties willen dat gemeente ook extra 600 euro energiecompensatie snel uitkeert

nieuws
Foto: Chronomarchie via Pixabay

De gemeente Groningen moet ook de zeshonderd euro extra compensatie voor de energielasten van sociale minima zo snel mogelijk uitkeren. Daarvoor pleiten de raadsfracties van GroenLinks, PvdA en de Stadspartij dinsdagmiddag.

De gemeente maakte eerder al bekend dat ze de tweehonderd euro, die eind december beschikbaar werd gesteld door het Rijk voor de armste gezinnen, gaat voorschieten aan bijstandsgerechtigden. Dit in afwachting van het definitieve geldbedrag uit Den Haag.

Het kabinet besloot eerder deze maand dat het geldbedrag moet worden opgehoogd naar achthonderd euro. Afgelopen vrijdag werd echter bekend dat het Rijk onvoldoende begroot heeft voor het verstrekken van deze 800 euro ter compensatie van energielasten.

“Een slechte zaak, want veel mensen kunnen de energielasten niet meer betalen en hebben naast de 200 euro die al wordt verstrekt de overige 600 euro keihard nodig”, schrijven de fracties aan de raad.  De zeshonderd euro extra moet dan  ook zo snel mogelijk door de gemeente worden overgemaakt, zo stellen de drie raadsfracties. “De energieprijzen zijn echter alleen maar verder gestegen de afgelopen weken en rond deze tijd belandt de jaarafrekening op de mat. Snelle actie is daarom, volgens de fracties van GroenLinks en PvdA, nodig.”

‘Compensatie voor alle sociale minima’

De Stadspartij wil dat de gemeente nog een stapje verder gaat. De tegemoetkoming komt nu alleen terecht bij mensen die niet meer dan 120 procent van het minimuminkomen verdienen en een bijstandsuitkering hebben. De wethouder moet hier een mouw aan passen, stelt de Stadspartij. De compensatie moet aan iedereen toekomen die onder de inkomensgrens zit.

Ook vindt de Stadspartij dat mensen die bijvoorbeeld in de schuldsanering zitten, er zeker van moeten zijn dat het geld niet wordt gebruikt om schulden af te lossen.

Fracties voelen wethouder woensdag aan de tand

De drie fracties zullen woensdag vragen stellen aan het gemeentebestuur over de kwestie.