Categorieën: Nieuws

Politieke partijen blij met streven evenementorganisatoren om plastic bekers in de ban te doen

De fracties van Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn blij dat de organisatoren van grote evenementen in de gemeente hebben aangegeven geen ‘single use plastic’ meer te willen gebruiken. De evenementorganisatoren hebben woensdag laten weten vanaf dit jaar alleen gebruik te willen maken van herbruikbare of recyclebare bekers.

Het gebruik van wegwerp plastic bekertjes bij evenementen werd vorig jaar aangekaart in de gemeenteraad. Aanleiding toen was een feest van studentenvereniging Vindicat, waarna het Zilvermeer bezaaid lag met wegwerp plastic bekers. In de gemeenteraad werd vervolgens een motie behandeld die opriep tot het verminderen van het gebruik van plastic bekers. “Door het verbod op plastic tasjes daalde het gebruik met 80 procent”, vertelt raadslid Jim Lo-A-Njoe van D66. “Daarna volgden allerlei andere wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, -bestek, -roerstaafjes en -rietjes. De alternatieve materialen die nu gebruikt worden voor dit soort producten zijn beter recyclebaar en herbruikbaar, wat vervolgens weer bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Wat echt nog ontbrak was het stoppen met wegwerp plastic bekers tijdens evenementen.”

“Zuinig op onze aarde zijn”
Evenementorganisatoren laten weten vanaf dit seizoen al geen wegwerp plastic bekers meer te willen gebruiken. Fractievoorzitter Kirsten de Wrede van de Partij voor de Dieren noemt het erg mooi nieuws: “Jaarlijks verdwijnt meer dan vijf miljoen ton plastic in de zee en daar sterven veel dieren aan. Geweldig dat onze mooie gemeente hier de toon zet.” Raadslid Peter Rebergen van de ChristenUnie sluit zich hier bij aan: “Als partij hanteren we het standpunt dat we de opdracht hebben zuinig op de aarde te zijn. Daarom zetten we in op het tegengaan van wegwerp plastic en het recyclen van afval. Het verminderen van het afval door gebruik van wegwerp plastic bekers bekers tegen te gaan kan daaraan een bijdrage leveren.”

Kleine evenementen
In Den Haag wordt ondertussen gewerkt aan een verbod op wegwerp plastic bekers vanaf volgend jaar. Hoewel de motie vooral over herbruikbare plastic bekers gaat, stelt het College voor om aan te sluiten bij het landelijk beleid. De regelgeving geldt vooraleerst alleen voor grote evenementen en lijkt voor kleinschalige evenementen lastiger. Toch stimuleert het College deze organisaties ook om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag zonovergoten en warm

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

17 minuten geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

2 uur geleden

Eerste kaarten Noorderzon vanaf maandag verkrijgbaar

De kaartverkoop voor het volledige festivalprogramma van Noorderzon begint aankomende maandag 22 juli. Om 12:00…

3 uur geleden

Winkelcentrum Beijum krijgt nieuwe hub voor deelscooters en -fietsen

Bij winkelcentrum Beijum wordt van 31 juli tot 1 augustus gewerkt aan een nieuwe hub…

4 uur geleden

Waar gaan de Stadjers dit jaar heen op vakantie?

Lig jij het liefst in de zon in Mallorca? Of blijf je toch liever een…

5 uur geleden

Eerste bewoners appartementencomplex aan de Ra hebben hun sleutel

De eerste tien bewoners van appartementen aan de Ra in Lewenborg hebben donderdag hun sleutel…

6 uur geleden