Categorieën: Nieuws

Nieuw onderwijscentrum van RUG bij UMCG krijgt naam van verzetsstrijdster Anda Kerkhoven

Het nieuwe Onderwijscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bij het UMCG gaat het Anda Kerkhoven Centre (AKC) heten. Dat maakten de RUG en het UMCG vrijdagochtend bekend.

De naam Anda Kerkhoven Centre is gekozen uit de inzendingen voor een prijsvraag onder medewerkers en studenten. De jury bestond onder meer uit Arjen Dijkstra, directeur Universiteitsmuseum en Mart van Lieburg, bijzonder hoogleraar Medische Geschiedenis.

“Anda Kerkhoven verdient een ereplaats aan de Rijksuniversiteit Groningen”, schrijft de jury in haar rapport. “Met de naamgeving voor het nieuwe gebouw leeft zij verder in herinnering voort.”

Verzetsheldin

Anda Kerkhoven werd geboren op 10 april 1919 in Saint-Cloud in Frankrijk en groeide op in het voormalig Nederlands-Indië. Anda studeerde eerst geneeskunde in Batavia, maar weigerde principieel dierproeven uit te voeren. Daarom vertrok ze in 1938  naar Nederland om aan de RUG te studeren. Ze werd in Stad lid van studentenvereniging Magna Pete, een voorloper van het huidige Vindicat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij de verzetsgroep Groep-De-Groot.

Op 27 december 1944 werd Anda gearresteerd door de Sicherheitsdienst, waarna ze gemarteld werd door de beruchte SD’er Robert Lehnhoff. In maart 1945 werd Anda door de SD doodgeschoten op de grens van Glimmen en Haren.

Er liggen gedenkstenen voor haar studentenhuis in de Ranitzstraat en op de plek waar ze is vermoord, bij het bosgebied Appelbergen bij Glimmen. Haar naam staat ook op een plaquette in het Academiegebouw, ter herinnering aan hen die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de nieuwe ontvangstzaal in het gerenoveerde Stadhuis wordt vernoemd naar Anda Kerkhoven.

Anda Kerkhoven Centre wordt tien hoog

De bouw van het Anda Kerkhoven Centre ging vrijdag officieel van start. Het nieuwe gebouw van ongeveer 12.000 vierkante meter bestaat uit twee delen. Het bestaat uit een hoge onderwijstoren van baksteen en een lagere foyer waar de verschillende programmaonderdelen zijn ondergebracht met daar bovenop een groene daktuin.

Het gebouw wordt tien verdiepingen hoog, krijgt drie collegezalen voor 250, 200 en 80 mensen en 56 projectruimtes voor kleine groepen. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ‘foodcourt’ en een aantal winkels.

Het Anda Kerkhoven Centre moet eind 2023 klaar zijn.

Tom Veenstra

Recente berichten

Opklaringen en buitjes wisselen elkaar tot na het weekend af bij frisse temperaturen

Donderdag blijft het op de meeste plaatsen in Groningen droog, maar dat is tot en…

6 uur geleden

Enthousiasme over ontwikkeling nieuwe wijk De Held(in): “Betaalbaar wonen zien we niet in de aantallen terug”

De plannen voor de nieuwe wijk De Held III kunnen op veel enthousiasme rekenen in…

6 uur geleden

Drie Stolpersteine onthuld ter herinnering aan omgekomen verzetsstrijders uit Ten Post

Op drie plekken in Ten Post werden woensdag Stolpersteine onthuld voor verzetsstrijders uit het dorp.…

8 uur geleden

Raad overwegend positief over nieuwe parkeerplannen: “Dit College lijdt aan een groene tunnelvisie”

De gemeenteraad is overwegend positief over de nieuwe parkeerplannen die het College heeft opgesteld. Doel…

8 uur geleden

‘Wangedrocht, misplaatste 1 aprilgrap, foeilelijk, miskleun’; na petitie nog eens 244 boze mailtjes naar gemeente over Geheugenpaviljoen

Handtekeningen zetten onder een petitie is voor ondertekenaars relatief makkelijk werk. Maar in uitgebreide reacties,…

9 uur geleden

Seizoen voorbij voor Lycurgus na verlies beslissingswedstrijd

Het seizoen is voorbij voor de volleyballers van Nova Tech Lycurgus. De Groningers verloren woensdagavond…

9 uur geleden