Categorieën: Nieuws

Marne Mosterd legt productie deels stil door tekort aan mosterdzaad uit Oekraïne

Marne Mosterd in Groningen kampt, door de oorlog in Oekraïne, met een tekort aan mosterdzaad. Daardoor heeft het bedrijf een deel van haar productie in de fabriek aan de Van der Hoopstraat in De Hoogte stil moeten leggen.

“We krijgen het mosterdzaad normaal gesproken uit gebieden waar nu oorlog is”, aldus Paul de Vries, Operationeel Directeur bij Marne Mosterd. “Daardoor is het niet mogelijk om ons product daar nu weg te halen.” Volgens De Vries zag het bedrijf zich daardoor genoodzaakt om ongeveer dertig procent van de mosterdproductie stop te zetten.

Voor Marne betekent dat ook dertig procent aan omzetverlies. Twee weken geleden besloot het bedrijf dan ook om afscheid te nemen van alle flexibele werknemers, wat neer komt op tien werknemers.

Ook misoogst in Canada zit mosterdproductie in de weg

De oorlog in Oekraïne is eigenlijk driedubbel ongelukkig voor het Groningse bedrijf. “Als je kijkt naar de wereldmarkt van mosterdzaad zijn er eigenlijk drie belangrijke gebieden: Canada, Rusland en Oekraïne. Canada had al te kampen met een misoogst in het vorige seizoen. Daar kwam 25 procent minder mosterdzaad vandaan, dus ging iedereen zich richten op Oekraïne en Rusland. Rusland heeft weinig aanbod en uit Oekraïne kan nu geen mosterdzaad deze kant op komen.”

Prijzen zullen op lange termijn stijgen

Marne probeert nu in ieder geval haar eigen merk, de Marne Mosterd, overeind te houden. Volgens De Vries is er nu nog voldoende mosterdzaad om de productie hiervan tot het einde van het jaar op peil te houden.

Maar op de lange termijn ligt dat anders. “De oogst komt er in september en oktober aan in Canada. Maar omdat Oekraïne nu niks inzaait, zal iedereen daar naartoe gaan”, stelt de Vries. “Dan komt er druk op de productie en zullen de prijzen waarschijnlijk gaan stijgen. Mijn verwachting is dat de prijzen van mosterd aan het einde van het jaar dan ook flink op gaan lopen.”

Mosterdzaad uit Nederland ‘ontzettend mooie optie’

De Vries noemt mosterdzaad uit Nederland een ‘ontzettend mooi alternatief: “We zijn hier al een aantal jaren mee bezig, samen met de boeren. We willen dan ook de productie van mosterdzaad in Nederland op te schroeven van vijftig hectare naar 25o hectare. We zijn nu al in staat om van dit zaad mosterd te maken. We willen de mosterd van eigen bodem zo snel mogelijk in de markt gaan zetten.

Tom Veenstra

Recente berichten

Binnen een dag bijna vijfduizend handtekeningen onder petitie voor behoud IJsbaan Kardinge

De petitie van verschillende belanghebbenden om de ijsbaan in sportcentrum Kardinge in Groningen te behouden…

12 minuten geleden

Regeling voor herstel bevingsschade tot 60.000 euro gaat vanaf 1 juli stapsgewijs beginnen

Vanaf 1 juli kunnen de eerste Groningers die zonder onderzoek naar de oorzaak (tot 60.000…

27 minuten geleden

ExxonMobil krijgt geen uitstel van betaling voor kosten schadeafhandeling gaswinning

ExxonMobil moet vooralsnog gewoon betalen voor de kosten van de afhandeling van de bevingsschade over…

1 uur geleden

Herstel achtergevel stationsgebouw Hoofdstation bijna klaar

Na ongeveer een halfjaar aan werkzaamheden is de achtergevel van het stationsgebouw van het Hoofdstation…

2 uur geleden

Relatief rustig nachtje voor Pro-Palestina demonstranten bij Harmoniegebouw (update)

De actievoerders bij het Harmoniegebouw, die sinds maandagochtend een tentenkampje hebben opgezet bij de ingang…

2 uur geleden

Noordelijke boeren en tuinders lanceren spandoekenactie

LTO-Nederland lanceert dinsdag een massale publieksactie. In de provincie Groningen worden 209 spandoeken opgehangen, waarop…

3 uur geleden