Meerdere gebouwen in Stad kleuren maandag rood voor kinderhartcentrum UMCG

nieuws

Een patiënt, twee ouders van patiënten en een zus van een patiënt met een aangeboren hartafwijking brengen dinsdag de petitie om het UMCG een (kinder)hartcentrum te laten blijven naar Den Haag. In de dagen daarvoor zullen meerdere organisaties blijk geven van hun steun aan het hartcentrum.

De petitie wordt dinsdag aangeboden door initiatiefneemster Hilly Linstra (moeder van het vierjarige hartpatiëntje Feline), Melissa Slingerland (moeder van de achtjarige hartpatiënte Isabeau) en de 41-jarige Karolien Jaspers, die al vanaf jonge leeftijd bij het UMCG onder behandeling is vanwege haar aangeboren hartafwijking.

Bij het tijdelijke parlementsgebouw wordt de petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie voor VWS, in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden van de commissie. Naast de 262.088 handtekeningen nemen zij ook een bundeling van brieven en verhalen van noordelijke hartpatiënten mee.

Aan de achterkant van het Tweede Kamergebouw vindt, tegelijkertijd met de aanbieding van de petities (ook het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden biedt een petitie aan), een demonstratie plaats van een  aantal (kinder)hartverpleegkundigen.

Meerdere gebouwen kleuren maandagavond rood in Stad

Meerdere organisaties in Groningen zullen deze dagen blijk geven van hun steun aan het UMCG. Maandagavond kleuren  meerdere gebouwen in Groningen (waaronder het Stadhuis en DOT) rood. Daarnaast hijsen meerdere organisaties deze dagen een speciale vlag om het UMCG te steunen. Ook op het UMCG-gebouw verschijnt maandagavond vanaf 19.00 uur een kloppend hart op het gebouw.

Veel verzet tegen besluit minister

Hugo de Jonge kondigde eind december, toen hij nog demissionair minister van Volksgezondheid was, aan dat het UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer mag uitvoeren bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking.

Daartegen kwam veel verzet, van de noordelijke ziekenhuizen tot gemeenten en provinciale staten. De overheden en ziekenhuizen vrezen dat de beslissing ervoor zorgt dat jarenlange opgebouwde ervaring en expertise verloren gaat. Ook vrezen ze de gevolgen van de beslissing voor de acute zorg voor kinderen in de regio.

Op donderdag 17 februari wordt hoogstwaarschijnlijk duidelijk of het hartcentrum in het UMCG mag blijven, tijdens een vergadering van de  vaste Kamercommissie van Volksgezondheid.