Categorieën: Nieuws

‘Oudere RUG-medewerkers kunnen coronacrisis beter aan dan jongere’

De coronacrisis is moeilijker voor mannelijk, jong, buitenlands, wetenschappelijk personeel van de Rijksuniversiteit Groningen dan voor vrouwelijk, ouder, Nederlands, niet-wetenschappelijk personeel. Dat blijkt uit onderzoek onder medewerkers van de universiteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1715 universiteitsmedewerkers in februari 2021, door middel van een online enquête. Uit deze inventarisatie blijkt dat onvrijwillig thuiswerken minder negatieve effecten had op oudere dan op jongere medewerkers.

Oorzaken van dit verschil lijken samen te hangen met een de werksituatie (werkzekerheid, voorzieningen en apparatuur, informatiekanalen) en zaken als een balans tussen werk en privé. Ook zagen meer oudere werknemers de positieve kanten van de coronacrisis, bijvoorbeeld door de pandemie te zien als kans voor persoonlijke groei.

Oplossingen om verschillen te verkleinen

Volgens de onderzoekers (medewerkers van de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Economie & Bedrijfskunde en van de Arbo- en Milieudienst (AMD) van de RUG) toont het onderzoek aan dat organisaties hun arbeidscontractenbeleid onder de loep te nemen tijdens de crisis.

Werknemers moeten daarnaast over voldoende woon-werkapparatuur beschikken en zouden eventueel vervangende ruimten moeten krijgen om te werken, als de thuissituatie niet goed is voor werk.

Ook zouden samenwerkingsteams tussen jonge en oude werknemers een goede aanvulling zijn aan het beleid. Daarmee profiteren jongere werknemers van de ervaring en inzichten van oudere collega’s.

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden