Meter hoge ‘contour’ lijkt maximaal haalbare overblijfsel van De Halm in Hoogkerk

nieuws
Foto: Hardscarf via Wikimedia Commons (CC 3.0 SA)

De provincie Groningen ziet weinig tot geen mogelijkheden om de voormalige strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk als geheel te redden van de sloophamer. De gemeente is nog met de eigenaar in gesprek over de sloop, maar een ‘contour’ van het gebouw van een meter hoog lijkt het enige wat er te redden valt.

Dat blijkt uit antwoorden die het college van Gedeputeerden Staten onlangs gaf op vragen van de CDA-Statenfractie over de aanstaande sloop van het gebouw. Eind december stelde de fractie vragen aan het provinciebestuur en riep het zowel de gemeente als de provincie op om het pand te behouden voor de sloophamer.

Het provinciebestuur stelt dat het pand volgens de gemeente Groningen in te slechte staat is om er een ‘karakteristiek’ of ‘beeldbepalend’ gebouw van te maken. Zolang het gebouw deze status niet heeft, mag het zonder vergunning worden gesloopt. Ook de aanwezigheid van beschermde diersoorten zou een reden kunnen zijn om voorlopig af te zien van sloop. Maar de mogelijk aanwezige rattenpopulatie in het pand is niet beschermd.

Mogelijk blijft ‘contour’ van fabrieksgebouw behouden

“De gemeente gaat met de eigenaar in gesprek om bepaalde in cultuurhistorisch opzicht waardevolle aspecten van het gebouw of onderdelen daarvan te behouden”, schrijft het provinciebestuur aan de Staten. “Een idee dat besproken wordt is het behoud van het contour van het gebouw, tot één meter boven het maaiveld. Het behoud van een contour geeft de mogelijkheid om in de toekomst deze ‘cultuurhistorische laag’ in nieuwe ontwikkelingen te kunnen inpassen.”

Hoewel de provincie de gemeente en de eigenaar van het pand oproept om ‘zoveel mogelijk van de kernkarakteristieken te behouden’, lijkt er weinig hoop voor volledig behoud van de voormalige strokartonfabriek: “De eigenaar heeft aangegeven restauratie niet te kunnen bekostigen. De provincie heeft geen financiële regelingen of middelen om De Halm te restaureren. Er is enkel een provinciale subsidieregeling voor restauratie van rijksmonumenten.”