Honderd extra elektrische deelfietsen beschikbaar vanwege operatie Julianaplein

nieuws
Foto: Groningen Bereikbaar

Het aantal beschikbare elektrische deelfietsen dat in en om de stad beschikbaar is, wordt met honderd stuks uitgebreid. Dat laat Groningen Bereikbaar dinsdagmiddag weten.

De extra fietsen komen bovenop het aantal rijwielen dat al eerder beschikbaar was gesteld. Ze worden aangeboden tot en met 15 mei. “Tussen 11 februari en 9 mei krijgt Groningen te maken met Operatie Julianaplein”, laat Groningen Bereikbaar weten. “In die periode wordt het Julianaplein in verschillende rijrichtingen afgesloten. Dit levert drie maanden lang ernstige verkeershinder op. Om het verkeer door te laten stromen is het nodig dat er in die periode elke dag 80.000 minder auto’s in en rond Groningen rijden.” Automobilisten wordt opgeroepen om thuis te werken of met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te reizen. “Met de elektrische deelfietsen bieden de onderwijsinstellingen in Stad, het UMCG, bedrijvenvereniging WEST en Groningen Bereikbaar reizigers een alternatief vervoersmiddel.”

Verspreid over ruim zestig locaties
De elektrische deelfietsen staan verspreid over ruim zestig plekken in de stad. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden op P+R-terreinen rond de stad, bij onderwijslocaties, bij het UMCG en in de binnenstad. De elektrische deelfietsen kunnen met een smartphone worden ontgrendeld. Meer informatie over het gebruik van de rijwielen is te vinden op deze website.

Tijdelijke vergunning
Dat er extra fietsen beschikbaar komen is het resultaat na goed overleg met de gemeente Groningen. Onlangs maakte wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer bekend dat er een tijdelijke vergunning is afgegeven om 150 extra deelfietsen te mogen aanbieden.

Blauwe-, groene en hub-fietsen
De honderd fietsen komen bovenop de fietsen die al beschikbaar waren. “Vorig jaar hebben we 24 hubfietsen op het P+R in Hoogkerk geplaatst. Deze zijn bedoeld voor mensen die daar hun auto parkeren en vervolgens op de fiets de stad gaan bezoeken. Daarnaast hadden we al de groene fietsen voor de bewegingen op de Campus. En daar komen nu de honderd blauwe fietsen bovenop die gebruikt kunnen worden voor verplaatsingen door alle delen van de stad.”

Deel dit artikel: