ChristenUnie brengt werkbezoek aan kinderhartcentrum: “Wij snappen niks van besluit”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Een delegatie van de ChristenUnie heeft afgelopen week een werkbezoek gebracht aan het kinderhartcentrum in het UMCG. Op sociale media laat de partij weten niets van het besluit te snappen om de locatie te sluiten.

In december maakte de inmiddels uitgetreden gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) bekend dat hij deze specialistische zorg wil concentreren in Utrecht en Rotterdam. Groningen zou daarbij moeten sluiten. Daarop volgde een golf van protest. Afgelopen week bracht Tweede Kamerlid Mirjam Bikker van de christelijke partij een bezoek aan het UMCG: “De minister heeft heel veel uit te leggen hoe dit besluit onderbouwd is”, reageert Bikker. “En als ik kijk naar de spreiding van deze zorg, dan is daar geen uitleg van de minister over. Als ik kijk naar de gevolgen voor het UMCG, dan is daar ook geen uitleg. Op dit moment heb ik zoveel vragen dat ik mij niet voor kan stellen dat de minister bij dit besluit blijft.”

Bikker werd bij het bezoek vergezeld door fractievoorzitter Gerben Brandsema, wethouder Inge Jongman, Margriet Donker van de fractie in de provincie, en ook waren collega’s uit Friesland en Drenthe aanwezig. “Bij dit werkbezoek hopen we verhaal te horen over de impact van dit besluit voor de zorg in Groningen en voor die in heel noordoost-Nederland”, reageert Brandsema. Wethouder Jongman: “Utrecht is gewoon te ver weg voor mensen die hier in het Noorden wonen.” Bernadette van den Berg van de fractie in Drenthe vult aan: “De zorg moet bereikbaar zijn en dus goed verspreid zijn over de regio’s van het land. En waarom de minister nu kiest voor twee centra die hemelsbreed vijftig kilometer van elkaar afliggen, daar begrijpen wij helemaal niets meer van.”

Op donderdag 17 februari praat de Tweede Kamer over het voornemen van de minister. Dan wordt hoogstwaarschijnlijk duidelijk of de huidige gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) de plannen om het hartcentrum te sluiten mag doorzetten of niet.

Deel dit artikel: