Categorieën: Sport

Ymkje Clevering is de Groninger Sporter van het Jaar

Roeister Ymkje Clevering mag zich de komende twaalf maanden de  Sporter van het Jaar van Groningen noemen. Dat maakte de organisatie van het Sportgala Groningen donderdagmiddag bekend, in een speciale video-uitzending. De dames van Groningen Atletiek, Britt Weerman, Jolein Boom en Rollend Groningen zijn in hun categorie verkozen tot winnaars.

Roeister Ymkje Clevering (met haar EK-goud en Olympisch zilver in de vier-zonder) werd verkozen tot Sporter van het jaar. Een zilveren medaille bij het NK voor teams leverde de dames van Groningen Atletiek de prijs voor sportploeg van het jaar op, zo bepaalde het stemmende publiek.

Jolein Boom was de eerste winnaar van de Groninger Sportprijs in de nieuwe categorie ‘Aangepaste Sport’. De wielrenster werd Nederlands kampioen bij zowel de tijdrit als de wegwedstrijd en won daarnaast goud bij het WK veldrijden.

De Sportprijscommissie bepaalde de 18-jarige atlete Britt Weerman in het afgelopen jaar het Groningse Sporttalent van het Jaar was. Weerman kreeg de prijs, omdat ze onder andere EK-goud veroverde op het kampioenschap onder-20 en daarnaast een zilveren medaille haalde bij het NK Senioren.

Voor Sportprijs Groningen konden inwoners van Groningen kandidaten aandragen. Uiteindelijk won stichting Rollend Groningen deze onderscheiding, omdat ze in 2021 verschillende groepen skaters, BMX-fietsers en inliners met elkaar hebben verboden en een echt aanspreekpunt zijn geworden voor de hele skate-community in de Stad.

Online-alternatief voor gala in MartiniPlaza

De winnaars kregen hun prijs (een door kunstenares Natasja Bennink ontworpen bronzen beeld) uitgereikt door presentator Thijs de Jong tijdens een speciale video-uitzending van het evenement, wat dit jaar niet doorging door de coronamaatregelen. De vijf winnende sporters, ploegen en organisaties kregen daarnaast een digitale felicitatieboodschap van Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde Sport provincie Groningen), Inge Jongman (wethouder Sport gemeente Groningen) en Karin Zwart (directeur Huis voor de Sport Groningen).

De video van de uitreiking is te zien op de website van het Sportgala Groningen.

Organisatie

Sportgala Groningen 2021 is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Groningen, de Gemeente Groningen, Noorderpoort, het Huis voor de Sport Groningen, MartiniPlaza, Sport Science & Innovation Groningen en het Dagblad van het Noorden

Tom Veenstra

Recente berichten

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken waarbij…

24 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

1 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

3 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

6 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden