Categorieën: Nieuws

Huisjesmelkersverkiezing stilgelegd: ‘Stemmen gekocht om schandpaal te ontlopen’

ROOD Groningen heeft haar jaarlijkse verkiezing voor de ‘Huisjesmelker van het Jaar’ in Groningen noodgedwongen stilgelegd, omdat zeker één van de vier genomineerden waarschijnlijk duizenden stemmen heeft gekocht om de titel te ontlopen.

Volgens de politieke jongerenorganisatie ontstond het vermoeden dat er iets niet pluis was toen er binnen 48 uur meer dan 11.000 stemmen binnen kwamen voor de verkiezing. “Op een populatie van 200.000 Stadjers is dit verbluffende aantal op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk”, aldus Ken Hesselink van ROOD.

Een groot deel van de stemmen was afkomstig van buitenlandse IP-adressen, onder meer uit Taiwan, Polen en Spanje. Ken Hesselink: “Ook viel op dat van de 11.000 uitgebrachte stemmen, meer dan 10.500 bestemd waren voor slechts twee genomineerden: Gruno Vastgoed en Solide Vastgoed.”

ROOD vermoedt daarom dat één of meerdere genomineerden (de andere twee genomineerden waren Patrimonium en Woldring Verhuur) stemmen heeft gekocht om de verkiezing te beïnvloeden. Hard bewijs dat één specifieke verhuurder stemmen heeft gekocht is er zeker niet, maar volgens ROOD is het niet waarschijnlijk dat een willekeurig persoon honderden euro’s zou uitgeven om een poll te beïnvloeden waar ze zelf geen belang bij hebben.

‘Ludieke verkiezing ontaardt in een frauduleuze strijd’

“We denken daarom dat het hier gaat om één of meerdere verhuurders”, vervolgt Ken Hesselink. “Hier ontstaat een absurdistisch beeld van huisjesmelkers die bereid lijken flink wat geld neer te tellen om maar te zorgen dat niet zij, maar de concurrent wordt gekozen tot Huisjesmelker van het Jaar.”

Rood noemt de situatie ‘pijnlijk’: “Huurders van genomineerden hebben ons laten weten dat deze ondernemers niet vies zijn van een beetje sjoemelen met geld. Geld dat de bewoners uit de zakken geklopt zou worden met vieze spelletjes, zoals het in rekening brengen van een niet-bestaande schoonmaker, wordt niet gespendeerd om het achterstallige onderhoud weg te werken, maar om een poll te frauderen.”

De genomineerde verhuurders komen door de fraude niet zonder kleerscheuren van de verkiezing af, aldus ROOD. Ken Hesselink: “Dankzij deze doortrapte sabotagepoging kunnen alle genomineerden rekenen op een mooie deelnemerstrofee. Genomineerd worden voor de Huisjesmelker van het Jaar-prijs door je eigen huurders zegt immers al genoeg.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Wolken, opklaringen, buien en fris weer blijven de komende week het devies

Zonder jas de deur uit zit er voorlopig niet in en een paraplu kan op…

2 uur geleden

Westelijke ringweg komend weekend deels dicht

De westelijke ringweg (N370) is komend weekend deels dicht. De weg is vanaf vrijdagavond in…

4 uur geleden

Dodenherdenking in Groningen wordt ‘anders dan andere jaren’ vanwege extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Groningen neemt dit jaar extra maatregelen om de dodenherdenking op 4 mei veilig…

4 uur geleden

Noordelijke ouderenzorg voelt zich nog steeds achteraan staan na Voorjaarsnota: ‘Kabinet de ouderenzorg als pinautomaat’

“Ondanks eerdere beloftes en bezweringsformules, laat het demissionaire kabinet de ouderenzorg in de kou staan.”…

5 uur geleden

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

6 uur geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

7 uur geleden