Categorieën: Nieuws

Politieke partijen willen ‘Status Aparte’ voor Groningen aanvragen

De fracties van de Stadspartij 100% Groningen en Groninger Belang willen een ‘Status Aparte’ aanvragen voor Groningen. Aanleiding is de gaswinningsproblematiek en de gang van zaken rond de subsidieregeling.

Beide partijen laten weten erg boos te zijn na het voornemen van het kabinet om de gaswinning in 2022 te verdubbelen. Ook de gang van zaken rond de subsidie-loterij van de SNN zet kwaad bloed. “Volgens ons is dit een schoffering van alle mensen die recht hebben op hun deel van de pot met geld”, zegt Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van Stadspartij 100% Voor Groningen. “Den Haag houdt zich voor de zoveelste keer niet aan eerder gemaakte afspraken en laat Groningers wéér in de kou staan. Er is de afgelopen decennia zo’n 417 miljard euro verdiend aan de gaswinning in Groningen. Uiteindelijk zijn wij hier gecompenseerd met een handvol stuivers, bij wijze van spreken. Daarom willen wij een ‘Status Aparte’ voor Groningen aanvragen.”

“Wij willen dat alle mogelijke opbrengsten en winsten van de verhoogde aardgaswinning per direct naar direct getroffenen in het aardbevingsgebied en de regio moet gaan. Zonder overbodige en vertragende bemoeienis vanuit Den Haag.” Statenlid Hans Haze van Groninger Belang: “Dat onze inwoners moeten lijden onder afspraken met Duitsland is absurd, maar helaas veelzeggend voor de Haagse politiek. Den Haag laat wederom zien de veiligheid van Groningers niet op één te hebben. Die extra één miljard euro voor Groningen is een noodzakelijke compensatie om schrijnende gevallen, en die zijn er helaas in overvloed in onze provincie, te helpen.” Haze benadrukt dat Groninger Belang graag ziet dat het geld verdeeld wordt door de Groninger gemeenten.

De Stadspartij 100% Voor Groningen en Groninger Belang gaan woensdag tijdens het extra raads- en statendebat vragen om het standpunt over te brengen bij de minister van Economische Zaken.

‘Status Aparte’
Een status aparte is een bijzondere status van een onderdeel van een staatkundig verband of een organisatie. De term werd vaak gebruikt voor de bijzondere status die Aruba had in de periode 1986–2010 ten opzichte van de overige Nederlandse Antillen. Officieel is de term ‘status aparte’ met het ingaan van de nieuwe staatkundige verhoudingen in het Koninkrijk in oktober 2010 afgeschaft, omdat de status van Aruba vanaf toen niet langer apart was.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

49 minuten geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

2 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

3 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

4 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

4 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

4 uur geleden